Drottning Mathilde av Belgien

Får jag presentera lite av en doldis bland kungligheter, Mathilde, drottning av Belgien och gift med kung Philippe. Inte sådär modelltjusig som en del andra kungligheter, men med normala mått mätt en grymt stilig kvinna! Hon har en ganska färgstark profil modemössigt, men inte fullt så flambojant som sin granndrottning Maxima. Den vita klännkngen sist bland bilderna på bara Mathilde är från Nathan, en designer som Maxima också ofta bär. Men vem är hon?

Den första belgiska drottningen som är född i Belgien. Man har ju importerat både kungar och drottningar i Europa i många hundra år, och det är väl därför vi i Sverige har en brunhårig, brunögd blivande drottning. De franska generna. Jag ser ju också ut så (ja, i teorin i alla fall har jag också brunt hår och bruna ögon) men i mitt fall är det nog morfars jämtska gener. Eller nån atrapp höll jag på att säga, mutation menar jag, för hade vi mörkbruna ögon i vår egen svenska genpool? Jag kommer helt bort från ämnet.

Hon föddes med en titel, motsvarigheten till Lady, och som kallas jonkvrouw. Den manliga motsvarigheten är jonkheer (junker) eller på franska Écuyer (vilket på engelska blir Esquire). Jag har läst en artkkel på Wikipedia om titeln Jungfru, men blev bara lite klokare. Tydligen är titeln ett tecken på att man är nobility, men att själva titeln som greve eller så bara går till den äldsta sonen och de andra får andra titlar. Hennes efternamn som ogift låter som om hon är adlig, med två af: Jonkvrouw Mathilde d'Udekem d'Acoz. Hon föddes 20 januari 1973. Hon är 1,75 lång. Hon utbildade sig till logoped och hade en egen klinik i några år. Sen tog hon en magisterexamen i psykologi. Hon talar fyra språk flytande: franska, flamländska, engelska och italienska. Hennes mamma är polsk men har inte lärt barnen polska. Mathilde är äldst av fem barn och hennes syskon är grevar och baronessor. Jag begriper inte riktigt vad det är.

Paret träffades när de spelade tennis och förlovade sig i september tre år senare och gifte sig 4 dec samma år, 1999.


De blev kung och drottning i juli 2013 när kungen abdikerade. Nederländernas drottning har på liknade sätt abdikerat, även Spaniens, men det råder olika uppfattning om huruvida man gör världen en tjänst genom att sitta kvar på sin post tills man dör. Storbritannien och Nordens länder har ju en stark pliktkänsla, medan länderna mer söderut ser det som att plikten bäst blir tillfredsställd om en yngre och mer aktiv och mindre senil kung och drottning får regera landet.

Detta tror jag är förlovningskortet. Vilket i så fall är intressant, för hon har ingen flådig klänning på sig.
Det här måste vara ett av mina favoritfoton. De ser ju så förfärligt trevliga ut! En kung måste inte se stel ut. En personlig blick tror jag bara är en fördel.
Damen har riktiga spiror!

De har fyra barn: Elisabeth, Gabriel, Emmanuel och Eléonore.

Princessan Elisabeth, det äldsta barnet, är först i tronföljden efter en förändring i belgiska successionsordningen 1991 och där det äldsta barnet ärver tronen oavsett kön. Så verkar det vara nuförtiden i de flesta demokratiska länder, även om just ordet demokratisk kanske inte är helt lämpligt när man talar om att bli född till tronen.

Jag ville alltid ha många barn, fem var min dröm, så jag blir knäsvag av de fina familjeporträtten.


Inga kommentarer: