Så fin present!

Mikael har varit på Haningedagen idag som representant för ... ööö, antingen Civilförsvaret eller MSB. Civil måste det ha varit. Som väl var fanns det gott om politiker där så han slapp de frågorna.

Jag har alltid varit intresserad av politik. Mina föräldrar har engagerat sig i t ex familjepolitiken och har haft partiledare på hembesök med stort nationellt journalistuppbåd och artiklar i alla tidningar från A-Ö. Även FibAktuellt var med och jag minns hur jag, 12 år gammal, var rädd för att de skulle skriva om mig i en sån tidning. Nu blev jag inte ofrivillig porrstjärna på kuppen, det var ju skönt å slippa.

Men i år har jag haft en klump i magen hela valrörelsen. Jag vill inte berätta vad det är, för det är ytterst personligt, men jag är ledsen och rädd, inte så mycket för mig, men för några andra som jag bryr mig om.

Jag har inte heller tittat så intresserat på Valdueller osv, eftersom jag visste vad jag ville rösta på i somras, men har gjort valkompasser, flera, och känner att jag vill byta parti. Så imorgon är jag förstagångsväljare på ett annat parti än det jag röstat på sen jag var 18.

Förresten, det här att vi har hemliga val, hur funkar det med att alla som står runt omkring ser precis vilka papper man tar ur det gigantiska stället. Jag tycker att Miljöpartiet borde ha puffat för en bättre metod. Kanske att man har fyra ställ med ryggen mot dem som inte har kommit fram dit i kön, och så kan man stå helt öppet men ändå att ingen ser, för om de stod i båsen skulle ju en illvillig politiker ha tagit med sig alla moderaternas lappar t ex och det blir mycket svårare att hålla reda på när det tar slut osv. Jaja, jag har en idé om det i alla fall. Jag har en liten politiker i mig, så är det.

Jag fick en politisk käftsmäll idag. Nån sa ungefär Om det blir blått är allt över. Då måste vi sätta ner foten och gå till tidningar, tv allt. (Sic!) Jag blev så arg som jag inte har varit på länge. Jag skrev tio svar och skickade inget, för de var sanna men inte vänliga. T ex anklagade jag henne för att vilja ha diktatur i Sverige. Diktatur är nämligen när bara de som röstar som jag får rösta.

Sen undrade jag exakt vad hon skulle berätta i media och tv -- att ni måste stoppa valet för det blev blått styre så nu måste valet ogiltigförklaras?? För de blåas röster kan inte räknas annat än på tv, Love Island tror jag det heter. Är man för dum så får man inte rösta? Men då diskvalificerar personen sig själv!

Jag var rätt arg när det kom till det där med foten dock, så den är jag stoltast att jag lät bli att säga. "Sätta ner foten? Var? Du behöver nog göra det försiktigt, för IT'S UP YOUR OWN ARSE!"

Jag har blivit ledsen över hur folk så fullkomligt dömer ut andra demokratiska partier. Blir inte lika upprörd när det står åsikter om SD, för deras urvalsprocess må vara demokratisk, men deras politik är inte helt rumsren. Men de andra partierna är normala människor som brinner för ett visst sätt att leda AB Sverige framåt. Jag tycker diametralt motsatt vår gode fd partisekreterare i V Pernilla Zethreaus, vi har till och med gått på samma anrika gymnasium, Bäckängsgymnasiet eller Högre Allmänna Läroverket i Borås, HALIB. Tvärtom politiskt, i me-frågor är vi något mer ense. Men hon har aldrig slagit under bältet, kört med härskartekniker, plattat till motståndaren med maktbevis. Hon har alltid talat till mig på ett respektfullt sätt, fast jag vet hur olika vi tycker. Det är classy. Jag vågar inte lova att hon var ett snällt lamm i politiken, men som föreningsperson har hon aldrig fått mig att känna mig dum.

Och det är classy som jag vill få tillbaka i politiken. Visst måste man få visa även verbalt att man inte köper de andra partiernas dravel (mitt partis dravel kallas budskap såklart) men man måste vara ärlig ändå. Jag som väljare HATAR verkligen när de som valreklam väljer att prata illa om en annan partiledare. Negativ reklam, dvs att säga nåt dåligt om nån annan eller dess politik, borde inte vara tillåtet! Man får bara säga argument för varför ens egen politik är bra. Man kan ju göra försiktiga jämförelser men politik måste bli respektabelt igen! Både politiken och politikerna. Om den som ljuger åker ut, den som köper nåt för dyrt eller för billigt åker ut, den som har fuskat åker ut utan fallskärm, den som får sparken få gå till a-kassan som alla andra. Får man sparken för att man misskött sig ska man för sören inte få en belöning för det. Och den som inte kommer på riksdagens möten för att hen är hemma och jobbar på en annan firma, den ska inte få ett öre från riksdagen, utan bara de som verkligen gör vad de ska ska få betalt. Man måste belöna dem som gör nåt önskvärt och straffa dem som gör fel. Ge inte storflygaren hans flygmil till semester, för då vill han flyga mycket mer än vad som är rimligt så hela familjen får flyga gratis på poäng till Jamaica.

Ja, jag blev ledsen idag när folk talade så illa om de blåa. Jag är blå, men sist jag kollade är de blåa partierna demokratiska och har inga hemligheter från 30-talet att få folk att glömma. Vi byggde inte folkhemmet, det gjorde Socialdemokratin med den äran, men det behöver byggas ett postfolkhemsfolkhem och S bygger inte sånt längre. Jag är inte en självisk person som är så rik att jag inte bryr mig om jag får sjukersättning eller inte. Jag är en sjuk, fattig person som har en välgrundad politisk åsikt och insikt. Jag förtjänar inte att mobbas för det. Är lite trött på politik i me-fora. Men det är ju viktigt, så jag har raderat alla de där ärliga kommentarerna man inte får säga till folk och skrev nåt neutralt.

Men hallå, nu såg jag rubriken och inser att jag kom helt av mig. Haningedagen. Mikael träffade en lokal författare och kom hem och gav mig hennes första vuxenbok! Utspelar sig lokalt, deckare. Fy vad kul! Så jag ska försöka läsa den. Det kan gå, men vi får se.

3 kommentarer:

modren sa...

Idag tyckte jag ffg nånsin att man fick ta valsedlar i ensamhet, utan att nån såg, för valsedlarna låg bakom små skärmar i st f i ett stort ställ.
Man tog sina sedlar, la dem i kuverten bakom skärmarna och gick sen och lämnade dem.
Inte ens B och jag såg vilka valsedlar den andre tog.
Klar förbättring av valhemligheten.
Nu ska jag lyssna på det spännande valresultatet. Det lär vara dött lopp mellan blocken.
Tycker lite synd om den som ska regera.
modren

Anja Olergård sa...

Hos oss var det också lite mer avskilt där man tog lapparna. Det var bra. Höll dock på att inte komma in över tröskeln med Marve. Ut gick bra.

modren sa...

Vad då "hos oss"? Vi röstar på samma ställe! Fast vi hade ingången till höger, ni kanske hade den till vänster.
Jag klagade på att kuvertslickningen smakade så illa. Då frågade dom varför jag inte använde "slickpennan" som tydligen fungerade utmärkt.
Hänger inte alltid med på nymodigheter som synes.
0,3% skiljer det mellan blocken.
Jag sa ju att jag tycker lite synd om den som ska regera.
modren