Mera Pride and Prejudice

Filmen gick för andra gången härom dagen, så nu såg jag lite i mitten och slutade titta där jag började förra gången. Men såg och hade stort utbyte av Mr Collins. Jag hade velat skriva C-uppsats om dem Austen driver med, dvs vilka egenskaper eller synsätt tycker hon är så förkastliga att de får samsas i löjeväckande personer. Alla böckerna har minst en löjeväckande person. Men det kändes som om det blev mer psykologi än jag önskade, jag körde till slut på den renodlat feministiska approachen varför hjältar är hjältar och villains villains, och specifikt varför hennes tänka förklaring av slutet, skriven till systern, var det enda tänkbara kärleksdenouementet. Jag skrev ju en C-uppsats som 100 elever före mig har skrivit. Faktum är att när jag hade formulerat min tes så nämns den med t o m de orden i en bok av modernfeministiska Elaine Showalter. Som jag inte hade läst. Men tydligen var den tesen inte helt innovativ. Jag minns inte vad jag gjorde, jag tror jag behöll ämnet men fick sno till det lite.

Att sitta på huk och leta böcker, stå vid gamla hyllor i källaren och läsa ur en bok som ligger på andra böcker för att se om den är så bra att jag vill låna hem den. Fy, vad det, och skrivandet, är det roligaste jag gjort! Jag är en enstöring men skulle så hemskt gärna doktorera. Men jag har noll självförtroende. Även om jag blev frisk, annars skulle jag ju inte klara det, har jag skrivit båda mina uppsatser med bara en timmas handledning och inget mer. Hade inga kompisar som jag berättade om hur det gick för, eftersom jag var senare än dem i min klass. Plus att jag följde mitt eget shema som dikterades av min ork. Men jag har aldrig blivit så glad för VG än när dels jag fått noll handledning, och de trots det sätter ett högre betyg! Det tror jag inte de får mer betalt för.

Men trots att jag skrev bra i min ensamhet, så har jag aldrig opponerat på någon eller blivit opponerad på. Och att göra det för första gången med en doktorsavhandling är ju helt livsfarligt. Jag har inte bestämt mig än, om jag vill doktorera (jag har glömt så mycket och skulle inte hänga med) eller om jag ska läsa kreativt skrivande istället, fast börja med litteraturvetenskap. Jag behöver ju inte tänka att jag ska ha en examen till, även om det vore kul.

Jo, men här har ni en drivkraft till motion, på dagens första tema, som nog till och med skulle funka på lillan!

Inga kommentarer: