Mikaels citat

Det är ju inte svårare att göra det rätt! säger han ofta när folk gör fel på tv.

Och nu har det gått en serie där tre tonårskillar har försvunnit och den ene har -- ve och fasa -- diabetes! Alla blir livrädda när hans två necessärer med diabetestillbehör låg i ryggsäcken. Visst, Mikaels alla diabetestillbehör är en spruta som ser ut lite som en tjockpenna till whiteboard eller så. Mäter sig gör han med mobilen och dutten han har på armen, den sitter två veckor i taget. Två necessärer i en ryggsäck är bara okunnighet, eller lögn för späningens skull.

Men det allra värsta är när de i tv-program verkar som att om en person med diabetes inte får sitt insulin omedelbart så dör de. Det gör de, men det tar lååååång tid. Månader, inte timmar. Nej, det var ju livsfarligt för killen att vara utan sin spruta i tv-serien. Fyra timmar utan och det var fara för livet.

Faktiskt är det farligare att vara utan mat än utan spruta. Tar man ingen spruta så ska man inte äta och då händer absolut ingenting. De blir hungriga som en vanlig människa som inte ätit på länge. Har man däremot tagit spruta men låter bli att äta kan man få kramper och diverse anfall och medvetslöshet. Personen kan gå från fine till medvetslös på rätt kort tid, och då menar jag kort som motsats till månader som var lång. Det må låta plötsligt, men ofta får man signaler om att sockret är på väg ner i o m att personen börjar uppföra sig märkligt och då har man relativt lång tid kvar, ofta timmar, tills det är riktig kris. Mikael säger att man inte dör av lågt socker, jag är inte helt övertygad, om man krampar, tuggar fradga, sätter i halsen, slutar andas, kan man inte dö då?

När ni ska skriva böcker eller göra film, kan ni inte se till att alla med ME och diabetes blir porträtterade korrekt!

Tydligen var det nån i Jo Nesbøs Sonen som hade ME? Jag har inte läst den, och vissa i Norge blandar ihop ME med utmattningssyndrom och trötthet orsakat av depression, så det som står kan vara både rätt och fel.

Inga kommentarer: