Argument

Jag läste nåt politiskt för nån vecka sen och det handlade om att man inte kan väga upp det onda man gör mot det goda, och hamna på plus ändå. Som att ifall man skänker 10 miljoner till Cancerfonden så gör det inget att man mördar nån. Nån använde Hitler som ett bra argument på just det. Han byggde ju upp Tyskland på många sätt, kanske främst infrastrukturmässigt, men det gör ju inte att man kan ignorera Förintelsen. Men då skrev nån i en kommentar "Hitler har inte gjort nåt enda gott för mänskligheten". Jo, det har han visat. Ens avsky för det onda han gjorde ger en inte rättighet att skriva om historien. Det var ju det hela argumentet handlar om. Att gott inte tar ut ont.

Läste också en diskussion om abort. Jag är mot abort som preventivmedel, men tycker inte att det ska vara helt förbjudet för det finns skäl som våldtäkt, incest, fara för mammans liv osv. Men att det handlar inte om att kvinnan ska bestämma över sin egen kropp, för barnet är inte hennes kropp, utan en annan kropp. Och i den där tråden gick diskussionerna höga. Till slut sa nån att abort måste finnas för att folk ska ha rätt att ha sex även om de inte vill bli föräldrar. "Det är ju inget fel på det". Nej, men då pratar vi om preventivmedel, inte abort.

Men det mest korkade argumentet jag hört på länge var om varför de muslimska grannländerna inte tog emot några syrienflyktingar (de har ju tagit emot 4 miljoner). Ja, till exempel Saudiarabien är ju jätterika, och de andra oljeländerna. Varför tvingar man inte dem att ta emot sina egna bröder och systrar? Nån skrev som kommentar då Brukar den våldtagna vilja gömma sig i våldsverkarens hus?

Det är rätt att arabhalvöns länder är oljerika, men det är ju helt befängt att tro att diktaturer ska ta emot flyktingar, och att flyktingarna ska vilja komma dit. Ja, oj.

Ja, ibland kommer folk verkligen med dumma argument. Minns att vi hade argumentationsanalys i skolan och det är säkert än viktigare idag, när vi har så mycket bredare motorvägar till alla slags skrivna åsikter.

Och jag pekar inte med hela handen och säger att jag själv är så smart. Jag gör grodor mest varje dag. Men vi alla måste lära oss att tänka efter en gång extra när vi hör eller läser nåt. Dra orden en extra gång genom den gamla grottesången, för att helt blanda ihop saker.

Inga kommentarer: