Förbjudet!

Kan svenska folket, de av er som sov på grammatiklektionerna, eller åtminstone de som arbetar med ord, tänka sig att en gång för alla besluta er för att skriva rätt i media? It's not rocket science...

Det är så lätt.

FÖRE följs av SUBSTANTIV
INNAN följs av VERB

(Om ni lyckas blanda ihop dem trots denna simpla förklaring, kan jag meddela att f kommer före i i alfabetet, och det gör också s före v.

Tydligt, logiskt, löjligt enkelt.

Prova själv:
Köp en tjock jacka __________ vintern.
Köp en tjock jacka _________det blir vinter.

Bo-Christer värmde upp ordentligt ___________ tävlingen (och ja, han vann lidingöloppet idag, för seniorer över 60.)

Bo-Christer värmde upp ordentligt ____________ han sprang Lidingöloppet.

6 kommentarer:

Sara sa...

En ännu värre styggelse är att inte kunna skilja på de och dem! Hur svårt kan det va!!!
(se längre ner på skylten!)

Klarins sa...

Jamen ordenkligt då! Eller egenkligen!
modren

Anonym sa...

Jag vill faktiskt protestera mot det här! Jag tycker mig ha en ganska god språkkänsla och arbetar dessutom med ord (som du uttrycker det). Men "före" och "innan" har jag ingen känsla för. Absolut noll. Det fungerar inte om man måste fundera över den grammatiska regeln när man ska välja det ena eller andra ordet. Man måste intuitivt förstå vilket ord som är det rätta.
Jag tror att det är därför så många använder "före" när det ska vara "innan" och tvärtom. Därmed anser jag också att den här språkregeln har förlorat sin funktion. Man missförstår inte innebörden i en mening bara för att den börjar med "före" istället för "innan". Språk fungerar ju så där: det går inte att hålla fast vid sådant som blivit föråldrat eller obegripligt.

Marie

Anja Olergård sa...

Jag är helt klart språkpolis. Och när nån säger före eller innan fel så är det som när nån sjunger falskt -- det skär i mig. Men jag förstår att det bara är en tidsfråga innan (!) det blir ok att säga lite vad man vill. Jag bara är en som som kämpar emot det.

Mireille sa...

Ja å! Det gör ont i hela mig, speciellt med 'de' och 'dem', men har själv tappat grammatiken(och stavning, måste googla ibland för att jag får språkliga blackouts) pga sjukdomen. Är helt förtvivlad men försöker strunta i det och skriva ändå. Jag som älskar grammatik..

Anja Olergård sa...

Precis, Mireille. Den här bloggen er ju itne fria frn stavfel ialafall.