Rättvist?

Ni som läser er Svd och er DN har väl inte missat den schweiziska Ferrariägaren som körde för fort och fick 2 miljoner i böter. Jag har inte idts (???) läsa artikeln men det gjorde jag idag.

Genom en by i St gallen "ignorerade föraren grundläggande trafikregler med ett motorstarkt fordon bara för att uppnå en ren fartupplevelse", även om farten inte uppgick till mer än 100 km/h.

2 miljoner för 100 km/h. Okej att det var genom en by, men ändå, 2 miljoner? Det står att ägaren/fortkäraren har en personlig förmögenhet på över 160 miljoner, så han har råd med böterna. Men jag visste inte att folk inte är lika inför lagen, att fortkörningsböter ges som gammal svensk sosse-skatt, progressivt. Kanske det bara är i Schweiz det funkar så, de är ju lite egna.

Då börjar funderingarna. Tycker jag det är bra eller dåligt med böter som "känns", anpassat till den bötandes livssituation?

Jag tror jag är för snål för att tacka nej till Ferrariägarens 2 miljoner. Tänk vad de kan åstadkomma i form av vägunderhåll. För inte får det väl gå så bra till, att man stoppar dem rätt in i skolan eller vården.

Inga kommentarer: