Ni har väl sett sidan med den svarta damen som snurrar med ena foten utåt? Titta här innan ni fortsätter läsa. (Min snurrar inte.)

Nu, vilket håll snurrade hon åt?

Åt vänster:

Den vänstra hjärnhalvan - den språkliga och intellektuella

Då tänker du rationellt, är kritiskt granskande och är resultatorienterad. Du kräver fakta innan du tar några beslut. Du arbetar systematiskt och planerar ditt arbete. När du diskuterar tar du upp en fråga i taget och avslutar den innan nästa fråga diskuteras. Du är bra på att uttrycka dig i tal eller skrift. När du läser föredrar du facklitteratur och facktidsskrifter. Du ägnar dig mycket åt detaljer och har svårt att se helheten direkt. Du är inte benägen att ta risker eller fatta snabba beslut.

Din vänstra hjärnhalva sysslar med:
- ord, tal och skrift
- siffror och matematik
- logik och analys
- kritiskt granskande
- registrerar detaljer och orsakssammanhang
- räknar ut saker och ting i följdriktig ordning dvs. steg för steg
- arbetar med sammanhängande tankar
- en idé följer direkt efter en annan och leder till en slutsats
- använder precisa, exakta betydelser
- en innebörd, en slutsats- rätt/fel, ja/nej
- har god tidsuppfattning

Åt höger:

Den högra hjärnhalvan - den konstnärliga och kreativa

Då drar du slutsatser intuitivt, får plötsliga insikter som baseras på aningar, känslor och ofullständiga fakta, mönster och bildspråk. Du uppfattar genom att känna igen mönster och var saker och ting befinner sig i relation till varandra och hur delar hänger ihop och bildar helheter. Du har lätt för att känna igen ansikten. När du hör någon tala är det inte så mycket orden utan kroppsspråk, röstläge, stämning och omgivningen runtomkring som har betydelse. Du kan spontant inspireras av ett konstverk, medan en som domineras av vänster hjärnhalva frågar vad det skall föreställa. Har lätt för att känslomässigt påverkas av t.ex. musik.

Din högra hjärnhalva sysslar med:
- färg, form och fantasi
- musik och rytm
- intuition
- känslor, kärlek och dagdrömmar
- bilder och symboler
- ser snabbt helheter
- läser och tolkar kroppsspråk
- drar slutsatser intuitivt, inte följdriktigt
- använder sin känsla för hur saker och ting passar ihop eller hör ihop
- många alternativ/slutsatser och många betydelser
- kreativ och ofta konstnärlig
- har dålig tidsuppfattning

Mikael har en vänsterhänt hjärna och jag en högerhänt.

Idag satt vi på väg till bio ni bilen och pratade om vad insulinet gör i kroppen och jag uttryckte mig bildligt (för att se om jag hade fattat rätt sedan han hade föerklarat) medan han inte kunde acceptera ett svar som inte var "vetenskapligt exakt".

Moreover: Det finns låtar som får mig att gråta (varje gång!), vilket jag inte tror nånsin har hänt MIkael, förutom möjligtvis när Karolina sjöng på sitt bröllop. Men då var det nog inte sjävla musiken utan sångarinnan och vad sammanhanget innebar.

Det är bara en sak som är helt uppåt väggarna. Mikael har värre tidsuppfattning än jag. Det har vi ingen förklaring för. Han måste ha hål i hjärnan på det stället som tidsuppfattningen sitter, men annars är hans hjärna bra.

Och jag är faktikst ingen svartklädd konstnärstyp med rödlila hår utan kan gott tänka logiskt och dra slutsatser. Man har ju fått VG på två vetenskapligt skrivna uppsater på universitetet.

Så, hur man än vänder och vrider så är vi alla lite av det ena oc hlite av det andra. Men det hjälper att ibland göra sig medveten om att det FINNS skillnader och att det som stör den andra t ex är för att man talar från olika hjärnhalva -- vetenskapligt eller intuitivt, bildigt.

Dagens kärlekspåminnelse från Hjärnskolan.

Inga kommentarer: