Dagens mat och lite till

Jag åt Vitlök och Citron Marinerade Tandoorikyckling med grönsksnudlor, chaat Masala, lök, lime, olivolja och Koriander (saffransris, naan bröd, mangochutney).

Det var riktigt, riktigt gott! Många smaker men allt passade ihop men var ändå nog olika för att skapa spänning. Det kändes också genuint, även om jag tror att det var svensk indisk mat, så som vi har svensk kinamat.

Mikael åt kalvrullader med å, vad heter det, polenta! Jag har aldrig ätit det förr, men il commissario Brunetti i Venedig (bokhjälten) äter ofta det. Först tyckte jag det såg ut som nån potatiskaka men när jag smakade en tugga var det gryn, inte skivor. Så jag tror att det var polenta. Kul att äta det men det var inte jätteimponerande kanske. Kalven var dock fin sa han. Min mat var helt perfekt, smakrik men verkligen inte stark. Jag är ju supermesig vad gäller stark mat. Detta var helt perfekt.

Egentligen är jag mer en hängmörad ryggbiff med potatisgratäng-kind of girl, men 360:- var för mycket. Djärvt att de vågar ta så mycket betalt i en källare som inte ens är i centrum. Dagtid serverar de visst husmanskost till lunch och det låter potentiellt som en bra idé. Men jag kan ju aldrig gå och äta klockan 13.

Jag kommer ihåg när Mikael fyllde 50. Då fick :-Phan i present av P och IN biljetter till lunchkonsert på operan. Så det var operakällarens mat fast i en lokal som var operan. Och vi tyckte så mycket om det att vi gjorde om det många gånger. De har ett program med vilken musik som spelas och vilken sallad som serverades, så vi valde ibland efter kompositör och ibland efter instrument, och det var ju operans musiker så väldigt bra klass. Och även om det bara var sallad att äta så märktes det att det inte var vilka som helst som hade gjort dem. Riktig, riktig klass på mat och musik, och så perfekt lagom, kanske en halvtimme att äta och en halvtimmes konsert. Det var för 10 år sen när jag kunde vara uppe och framme redan klockan 12. Det var tider, det, när man hade frihet att göra saker i dagsljus! Och Mikaels jobb gjorde att han kunde styra sin tid själv, det var en väldig fördel och välsignelse för oss. Och väldigt goda minnen från många underbara konserter. 

Blir lite sentimental idag, men det kan man väl ha råd med. Vi pratade om våra dejter och jag tror att min bästa var på Rkverdance på Cirkus och så åt vi där f?de. Maten var helt enastående, Vi åt efterrätt i lausen, och Rkverdance var så bra att jag blir alldeles upphetsad när jag tänker på det. Det var så blandat, inte bara en lång rad med dansare som aorötte med benen, utan historier som berättades. Ed dans, sång och musik. Och den dör könda, shnkoperade musiken ör så hypnotisk. Den liksom suger in en och man blir ett med rytmen, fiolerna, dansarna som rör sig som en.

Sen älskade jag en dejt när vi gick på julkonsert med Real Group. Då är jag pepparbiff före och sen hittade vi knappt tillbaka till bilen för det hade blivit mörkt.

Sen hade vi en underbar dejt på Pressbyrån på SöS när jag tittade på alla tidningar och sen åt en nybakad toscabulle som var värd varenda krona. Det går att ha dejt på provtagning också, även om det inte är en självklar dejtmiljö.

Och igår när jag sitter i väntrummet på Sköndal och kämpar mot gröten, så kommer han in precis när läkaren ropar upp mig. Det var ju inte en dejt, men en kärleksgärning av högsta rang. Sen hade hans arbetskamrater frågat hur jag mådde idag. Gulligt.

Om jag dog i natt skulle jag vara nöjd med mitt liv. Jag vill verkligen fortsätta leva, även om jag ibland får desperata ickesovartankar. Men jag har så många människor jag vill fortsätta träffa. Det är den största rikedomen.

2 kommentarer:

Monnah sa...

Jag tycker det låter som en härlig dejt. De andra också. Och jag är synnerligen imponerad av att du kommer ihåg vad du ätit vid de olika tillfällena, för det gör inte jag. Tror knappt jag kommer ihåg någon mat, bara att något har varit gott eller inte! Grattis till tio år och att du orkade gå ut och äta.

Anja Olergård sa...

Mikael tog hem maten så jag orkade inte gå ut och äta :-)

Men jag är ju lite tokig i mat och kan komma ihåg en gång när jag hade högklackat och röd kjol och en kille spanade in mig och vi åt köttbullar på min födelsedag på en av Stockholms äldsta krogar, som jag minns var den ligger men inte vet vad gatorna heter. Jag minns helt enkelt stora matupplevelser. Några av mina syskon är likadana.