Dagens nyhet

Idag har det publicerats att de två föräldrar som dödade sina barn och sen sig själva i början av året i Bjärred gjorde det efter att barnen fått ME-diagnos. Jag har bara läst en artikel om detta idag, men de flesta medier har enligt uppgift hakat på denna nyhet. Två media, SvT och nån mer, hade skrivit bra om saken, medan Expressen tog det offentliga bottennappet och publicerade en repris av en artikel som var urdålig redan första gången. Övervikt på falska stereotyper och skvaller snarare än fakta och repliker från läkare som antingen forskar på ME eller som faktiskt har träffat en ME-patient. SvD hade en artikelserie om ME den här tiden förra året och den var så bra att jag började prenumerera på nättidningen efter det. Det är ju ofta först när man vet nåt om nåt som man förstår hur fel det kan stå i tidningarna, och hur rätt! Och att det är ett val man gör baserat på om man vill informera eller clickbaita. Och visst är jag partisk eftersom jag själv är ME-sjuk, men jag är också så pass insatt att jag vet vilka gamla missuppfattningar som är vederlagda vid det här laget. Så när nån upprepar dem i syfte att sensationalisera på svårt sjuka människor genom att citera folk som kallar oss lata, då har jag inte mycket till övers för dem. Så om ni vill vara snälla mot mig, läs SvD men inte Expressen. Nånsin.

Jag måste dock påpeka att jag inte råder nån att läsa om bjärredsmorden, över huvud taget. Jag har som sagt inte läst nåt själv idag förutom en notis i morse som jag redan har glömt. Det hjälper inte mig. Och jag har bara hört ryktesvägen om Expressen, men jag har å andra sidan läst den artikeln när den var ny och det gör mig riktigt ledsen att läsa sån skir. Jag har slutat säga skit, mer eller mindre, men nu är det fullständigt sant. Om allt annat de skriver om är lika långt från sanningen och det aktuella kunskapsläget så kan ni vänta er en snar notis om att jorden faktiskt inte är platt trots allt. Den är fyrkantig.

1 kommentar:

Monica sa...

Ja, vad finns det att säga mer? Den här historien kan jag inte ta till mig, jag blir så ledsen så jag skakar... Vilket öde!