Bestämma sin stil

Tänker lite extra på bröllop nu. Här är några genvägar som underlättar hur man fattar beslut.

Välj ut tre ord som beskriver ditt drömbröllop. Ex mysigt, ståtligt, bekvämt, glamoröst, roligt, elegant, klassiskt, stramt, lantligt, minimalistiskt, konstnärligt, glatt, bohemiskt, romantiskt, marint osv. Dina tre ord ska du gå tillbaka till när du står inför olika beslut. Då blir ditt bröllop sammanhållet.

Om du inte kan säga vad du vill ha för stil, titta på din klocka. Den kan vara romantisk, sportig, klassisk, dramatisk. Det ger bra ledtrådar. Annars kan du titta på dina skor, finns det nån röd tråd där?

För min del är färger viktigt. Egentligen är mitt råd att man tar sina favoritfärger, inte att man anpassar färgerna efter säsong eller festplats. Rött kan t ex anpassas efter varje årstid och plats genom detaljerna man parar det med, och det gäller de flesta färger. Olika textur på detaljerna för också tankarna till olika årstider.Man kan ha väldigt olika stil även om färgerna är samma. På brudbuketten är det väldigt tydligt. Hör kan man också tänka på några centrala ord, t ex stram, fyllig, vild, dramatisk, mild, bohemisk, lantlig. Bruden på ett japanskt, minimalistiskt Yasuragibröllop lär inte ha en bukett ängsblommor som spretar. Så stilen går igen på många detaljer.

Det som gör störst skillnad när det gäller att dekorera en festlokal är färg och tyg. Att ha små ljuslyktor i en av bröllopsfärgerna är såklart fint, men den detaljen är så liten att den inte kommer att påverka intrycket särskilt mycket när man ser på hela lokalen. Helst vill man få så stora effekter som möjligt på så enkelt sätt som möjligt. Det som ger mest bang for the buck.

Vad gäller färger finns det olika teorier om vilka färger som passar ihop. De hör oftast ihop med ett än färghjul och man väljer då färger som hör ihop på olika sätt i cirkeln. Men man kan till och med få mina eviga no-nos beige och grå respektive marin och svart att fungera tillsammans om man gör det rätt. Som exempel kan man ha beige och grått i romantisk, lantlig stil med trä, spetsar och burlap, säckväv heter det nog på svenska. Gör man det i champagne och silver och guld blir det istället klassiskt, stramt. Vissa färgkombinationer känns naturligare till en viss stil, som marinblått och vitt och rött, eller brun och rosa, men i princip kan man utgå från sin favoritfärg och sen styra stilen. De två ihop, färg och stil, kan sedan tillämpas på allt från inbjudningar, servetter, bordsdekorationer, placeringskort, bröllopstårta osv.

Om man redan har nånting, t ex en klänning eller en festlokal, så kan man ändå försöka hålla ihop bröllopet genom att styra stil och färg. En festlokal i en lada kan göras om till ett havstema om man t ex använder raffia ihop med det marinblå snarare än rött. Fast små detaljer ska kanske inte avgöra, men jag menar att man kan göra ett välutfört och genomtänkt bröllop under de flesta förutsättningar om man väljer färg och stil först. Rosa kan göras dramatiskt, romantiskt eller lantligt osv.

Och förutom att välja rätt brudgum och bekväma skor så tror jag dagen blir som lyckligast om man ser sin favoritfärg om och om igen. Så var det för mig. Jag har glömt en del av detaljerna men kommer ihåg färgen.

Inga kommentarer: