Bästa köttfärssåsen

På dplay finns det fem kvartslånga avsnitt där Adam Alsing och hans mamma Ulla-Lena provar fem köttfärssås med spaghetti för att kora Sveriges näst bästa köttfärssås, mammans är då den bästa.

Jag tyckte det var underbara program och jag har så svårt att inte gå upp och laga spaghetti och köttfärssås just nu!

Dessutom har jag fått en idé att man skulle fråga sina kompisar, kanske på fb, om nån vill vara med, och så skulle man vara 4-6 personer som lagar spaghetti och köttfärssås, hos en person åt gången, och så fick gästerna bedöma varandras och sen skulle en vinnare koras. Smak, konsistens, utseende, tekniska poäng. Det låter så fantastiskt roligt! Tänk om man var frisk och kunde genomföra en sån grej!

För övrigt gör jag själv en helt fuskig köttfärssås. Jag orkar oftast inte ens ha lök i utan bara köttfärs, en vitlöksklyfta, en burk creme fraiche (fast det sa Adam Alsing bestämt nej till, inga mejeriprodukter utom smör och parmesan, men i norra Italien har de mejerier i sin köttfärssås och jag är dessutom svensk) och en tetra med finkrossade eller passerade tomater, gärna med kryddning. Allra godast blir det av en burk Dolmio men den måste ha socker i för den är så god. Men jag vet ju hur man ska laga en riktig ragu med små morotstärningar, selleri, sidfläsk, vin, äkta tomater och köttfärs som ska kokas i två timmar. Jag vet inte om jag ska ge mig på det nån gång. Dolmio, creme fraiche och köttfärs är betydligt enklare och ME-vänligare.

Undrar hur en köttfärssås som har kokat i en crockpot smakar, om det får den där långkokssmaken. Den smaken tjuvar jag mig till med en nypa socker om jag har krossade tomater och inte färdig tomatsås.

Hjälp vad trevligt program det var, Bäst i Sverige, säsong 2:1-5 handlar alltså om köttfärssås. Lika bra som Downton Abbey om ni frågar mig :-)

2 kommentarer:

Sara sa...

Jag gör tvärt om: jag låter min koka minst två timmar eftersom jag har tänkt att det är ME-vänligare, för då får jag gå och lägga mig ett par timmar före maten. Undrar hur mycket vi ljuger upp oss själva för att helt enkelt få göra som vi vill?

Harriet Klarin sa...

Om man inte orkar skala och hacka lök:
Använd rostad lök (heter det väl? i plastburkar), eller plenty of lökpulver, eller köp färdig lök i fryspåse.
modren