Kan det vara sant?

I så fall oerhört intressant. Varför tror ni det är så?

9 kommentarer:

Sara sa...

För att så oerhört få föds blinda och schizofreni är ovanligt? För att de som föds blinda får ett annorlunda mikrobiom eftersom de kanske överbeskyddas i barndomen eller tvärt om kanske undersöker mer saker med munnen?
Eller för att de även har förändringar i hjärnan på nåt speciellt ställe?

Väcker fler frågor än svar.

Harriet Klarin sa...

Tror inte man kan få schizofreni av att se.
Om det är sant, så är det väldigt märkvärdigt.
Hoppas det kommer en förklaring.
modren

Monnah sa...

I så fall undrar jag om inga som är födda blinda heller får hallucinationer då de tar hallucigena droger?! Det måste ju ha vissa samband med bildseende tänker jag.

Anja Olergård sa...

Intressant. Kanske ser de konstiga saker för sin inre syn men vet inte om att de är konstiga.

Monnah sa...

😂 Förlåt att jag fnissar. Schizofreni är fruktansvärt på alla sätt och vis, men de här tankarna är onekligen mycket intressanta och lite störande. En av mina bästa vänner under en annan tid i livet har sin fine 20-åring institutionaliserad sedan ett par år tillbaka pga just schizofreni som ingen medicin biter på. Hans största problem är ju hallucinationer och vanföreställningar. Dessa syner måste ju komma någonstans ifrån?

Anja Olergård sa...

Jag håller med. Depression och ångest ör barnlekar i jämförelse. Men det måste ju vara hjärnan som gör synhallucinationerna, hörselhallucinationerna, smak-och lukthallucinationerna. Inte sinnena. Jag har dock haft lukthallucinationer och det är så verkligt. Måste vara jättesvårt att höra röster osv. För de upplevt säkert helt verkliga.

AL sa...

Blev nyfiken och googlade runt. Enligt en artikel i Psychology Today 2013 så finns det inte kænda fall av schizofreni hos de som føtts blinda, men dæremot økad risk før autism och ovanligt høg prosent av dessa ær så kallade savanter, særskilt inom musik : "Furthermore, the cognitive, sensory, and neurological factors that are cited as contributing protection against schizophrenia in the Frontiers in Psychology paper are frequently found in autistics". Det ær vælkænt at autister har førhøjd sensorisk perception. Artikeln presenterar också en teori som menar att autism och schizofreniær varandras motpoler på neurospektrat och att øvningar som førstærker perception kan lindra schizofreni. "Put very crudely, the diametric model suggests that the best way to cure psychotics is to make them somewhat autistic...".

https://www.psychologytoday.com/blog/the-imprinted-brain/201302/why-early-blindness-prevents-schizophrenia

Så anpassningarna i hjærnan som sker nær du føds blind och visuella stimuli uteblir, skyddar mot schizofreni.

Bonusinfo: 2015 publicerades en studie som visade att barn med vissa typer av synfel hade høgre risk før schizofreni senare i livet. Korrelationen mellan synnervens abnormaliteter och hallucinationer ær høg. Forskarna i denna artikel hade hypotesen att eftersom øgats retina och hjærnan bildas av samma typ av vævnad ær øgonen en indikator eller en spegel av vad som sker i hjærnan.

Så att det ær en rent neurologisk førklaring bakom sambandet verkar det råda enighet om. Det ær inte førmågan att se som ger upphov til hallucinationer, det ær oførmågan att se (från mkt tidigt i livet) som ger ett skydd mot hallucinationer som en neurologisk bieffekt.

AL sa...

Det verkar också råda enighet om att de som føtts blinda inte heller kan ha visuella drømmar eller droginducerade visuella hallucinationer.

Detta pga att cortex i hjærnan måste stimuleras før att utvecklas, barn ser ju inte så bra nær de ær nyfødda.

Hos den som blir blind tidigt utvecklas inte den visuella delen av cortex istællet styrker den upp den øvriga sinnens neurologiska processer. Drømmar ær dærfør fyllda av intryck från øvriga sinnen og eventuella hallucinationer bør dærfør också vara av annan karaktær æn visuella.

Hos den som får synskador sent i livet ær hallucinationer vanligare eftersom cortex "fyller i" tomrum på samma sætt som den kompenserar før øgats blinda flæck. Den som ær delvis blind har mycket større risk før hallucinationer.

_____________________

Så om jag førstår alla dessa studiers sammantagna kærna: Ett friskt visuellt cortex møjliggør hallucinationer, ett understimulerat visuellt cortex skapar hallucinationer, men att styrka upp øvriga delar av cortex (tex genom att øva upp andra sinnen æn de visuella) bidrar till reduktion av hallucinationer.

Anja Olergård sa...

AL for president! Tusen tack för att du förde in lite FAKTA i den här gissningsleken. Man glömmer att man har all världens information bakom ett knapptryck. Görintressant i a f.