Pingpongbröd

Jag fick för mig att jag skulle baka idag. Jag vet, jag är inte klok. Men jag hade en brödmix som jag alltid gjorde förr om åren och som är relativt lite arbete för mycket, gott bröd, så jag tog fram den. Den gick ut 2009, men jag tänkte att det inte gjorde nåt. Det är ju bara mjöl, typ. Jästen hade i alla fall inte gått ut och jag visste att det var det viktiga.

Blanda mjöl och jäst, hälla i vatten, köra med vispen i 6 minuter (jag orkade bara veva runt i 5), vila i soffan, jäsa (ooooo, det kommer upp till kanten). Det såg så snyggt ut att jag höll på att ta kort. Baka ut (i princip knåda och rulla till lång korv på samma gång, skära i 10 bitar, lägga med snittytan uppåt, inget trillande här inte. Armarna dog näsan som det var. Jäsa på två plåtar. Vila i soffan. OK, de blev lite små, men de jäser ju i ugnen också. Surfade på gradantal och tid och kom fram till att 225 grader 8-10 minuter skulle bli bra. Satte in första plåten.

Nu kommer det. Jag kunde inte ens med bästa vilja i världen föreställa mig att bröd kan bli så misslyckat!

De blev aldrig märkbart större än pingisbollar. Feta pingisbollar i vissa fall.

De var så bleka att jag satte in nästa plåt i mitten av ugnen istället. De blev ändå lika bleka, fast man kunde knacka på ovansidan, så jag vågade inte ha dem inne längre. Färdiga, fast ändå inte.

De fastnade dessutom i bakplåtspapperet. Varenda en! Satt stenhårt! Fick bända loss dem med vass kniv, och dessutom skära botten av de flesta eftersom det satt fast papper i dem.

För det femte (?) har vi inte längre nån brödpensel. Mikael måste ha tyckt den inte blev ren efter nån disk och slängt den. Han är underlig på det viset, vill ha rena saker. Igår diskade han röda Clara. Så på första plåten tog jag en gaffel och stänkte hett vatten några gånger på varje bulle. Det tog för lång tid, så på andra plåten tog jag vatten i "nypan" och öste på. De satt dock fortfarande fast i botten, men nu var det så mycket vatten på bakplåtspapperet att det blev soggy och jag fick skära bort frallbotten och papper på alla.

Nåväl, hur fula och konstiga de än blev så går i alla fall inget upp mot en varmgräddad fralla med Bregott. Hello. De smakade till och med konstigt! Det var som om jag fortfarande hade sån där pestomun eller vad det hette. De smakar inte särskilt gott och man får en metallisk eftersmak i munnen.

De här bröden hade fått ett solklart IG om jag hade gjort dem på hemkunskapen. Det finns ingen redeeming quality about them. Fattar ingenting. Jag har ju bakat förr. Så dålig är jag inte. Eller??????

2 kommentarer:

Monica sa...

Mjöl härsknar. Vitaminerna försvinner, mjölet drar till sig mer vätska (torrs bröd om man inte balanserar så klart) och smaken blir helt enkelt inte god. Fast om mjölet bara är lite gammalt brukar det bli bra ändå... Trevlig helg!

Stina sa...

Vad synd att det blev dåligt när du ansträngt dig så!