Dagens vals

Det finns tydligen 100 000 lediga jobb som inte tillsätts för att det saknas personer med rätt utbildning. Som exempel nämner Aftonbladet bl a betongarbetare och undersköterskor. Detta ska socialdemokraterna råda bot på genom att yrkeslinjer på gymnasiet automatiskt ska ge högskolebehörighet. Så att föräldrar och elever i större mån än nu ska våga välja ett yrkesprogram utan att stänga sina dörrar för utbildning.

Då undrar jag om det är många potentiella betongarbetare som besvikna har valt ett annat yrkesliv för att de annars inte skulle kunna gå på universitetet? Betongarbetare är väl inte nåt som låter precis likt högskoleingenjör, som man står och väljer mellan? Eller kallskänka. Ingen väljer väl mellan kallskänka och tandläkare? Det måste ju handla om olika målgrupper.

Dessutom kan det inte vara sant att det inte existerar nog med undersköterskor i detta land. Det finns, men de kanske inte vill jobba i offentlig vård under de villkor som presenteras.

Jag tycker felet är att alla ska ha högskolebehörighet. Alla ska inte med. Det passar inte alla att läsa teoretiska ämnen, lika lite som det passar alla att lära sig ett hantverk eller jobba med kroppen. Det ena är inte bättre än det andra, det är bara olika. Utan betongarbetare stannar Sverige. Men utan läkare stannar Sverige också. Det betyder inte att det är lämpligt att låta de två yrkesgrupperna studera tillsammans. Det är en sån urbota dum idé. Presenterad av en statsminister som har gått några svetsarkurser. Eller om det var en. Halv.

Om vi sänker kraven på högskoleutbildningarna, vilket per automatik kommer att hända om även yrkesbehöriga ska få gå på universitet, så breddar vi inte. Vi tömmer ut vattnet och får bara en pöl kvar. När jag läste tyska A på universitet så var det färre som sökte än vad det fanns platser. Så kan det bli på en liten högskola med andra tyngdpunkter på utbildningarna än humaniora. Med andra ord kom vem som helst in. Vi hade ett par elever i klassen som var ohemult dåliga på tyska och grammatik och språk. Jag förstod ärligt talat inte att de hade fått godkänt i gymnasiet. Läraren var förfärlig och himlade med ögonen ibland när de svarade, men vad är det för vits med att låta en elev ödsla en termin på nåt som aldrig kan bli hens yrke, för att hen inte har fallenhet? En termins studieskulder. En termin med att vara sämst i klassen och inte klara tentorna trots plugg. Vem hjälper det? Inte alla, utan ingen. Stor skillnad.