På kurs med Kurt

Visst finns det nåt gammalt uttryck som lyder På kurs med Kurt?

Mikael körde ju vespa i byarna i Kalabrien mestadels ensam och tyckte det hade varit bekvämare om han kunde italienska. En kväll kom han och visade hur han hade försökt säga bröd, och så gjorde han rörelser för att blanda deg i bunke, knåda, forma, in i ugnen. Pane, sa jag. Och det hade han nog kunnat hitta på själv om han tänkte på det franska pain. Han är lite sugen på att lära sig mer.

Jag har aldrig lärt mig italienska officiellt, men kan motsvarande som om jag hade varit en dålig elev i gymnasieitalienskan. Det blir ju lättare när italienska är mitt fjärde romanska språk (efter franska, spanska, latin) och jag dessutom arbetat ett år med portugiser och har bott i Schweiz där italienska är ett officiellt språk, samt att jag suger i mig det språket som en skohaholmslimpa som doppas i en mugg varm oboy. Har varit i Italien kanske en dryg månad, sammanlagt, och klarar mig ok. Men det skulle vara skönt att fylla lite luckor, som att kunna oregelbundna verb i alla personer, inte bara vissa. Och om ordförrådet var bättre än hjärta och smärta, som jag lärt mig av Eros Rammazotti (stavar han så?) och hon Laura Pausini. Ord som glömma, tårar, jag kommer aldrig, sitter rätt bra. Men det klarar man sig sådär med i Italien. Skulle vilja vara kvick i huvudet igen och gå en förberedande universitetskurs i italienska, där man läser in gymnasiet på en termin eller om det är ett år. Tror jag skulle bli tokig på att börja långsamt från början med far ror och mor syr.

Mikael, sa jag redan det, är sugen på att lära sig lite. Och på en halv sekund drog jag igång med en lista på saker jag vill lära mig och gå på kurs i. Sy kläder, mönsterkonstruktion. Måla. Tapetsera möbler. Hemmafixarkurser på typ Bauhaus. Tvärflöjt kanske, eller mera blockflöjt. Kör såklart. Olika körer, nån mer klassisk och nån med sväng. Sånglektioner. Nya word och excel, släktforskning. Scrappa, göra kort, tillverka smycken, använda symaskinen i korttillverkningen. Paketinslagning. Matlagning, gärna det italienska köket, men också gamla klassiker, kanske laga sig igenom Morbergs underbara kokbok med några vänner. Och alla pratar om att springa. Jag gillade det inte så mycket, eller typ avskydde det, när jag var frisk. Men att cykla älskar jag, och åka skidor. Nu är vi borta från kurserna märker jag. Gymnastik för gamla tanter vore kul, om nån äntligen kunde lära mig volter. Isdans. Kan inte ens åka bakåt av egen fart. Ta körkort såklart. Köpa en Segway och åka den överallt i byn. Kurser. Riktigt avancerad engelska, eller egentligen vill jag ju doktorera. Men jag vill gärna gå skrivarkurser också och få ur mig några av de böcker som vilar inom mig. Kanske vill lära mig om växter, typ hur och när beskär man sina rosbuskar? Och inredning. Jag vill lära mig stilarna tidsmässigt och också läsa idé- och lärdomshistoria och arkitektur och konsthistoria och koppla samman dessa perioder i litteraturen till nåt jag kan se som en helhet. Lära mig baka bröd, jag kan bara lite. Gå med i en filmklubb, en bokklubb eller två, en diskussionsklubb. Få manikyr och pedikyr, pimpa mina kläder och skor. Jag kan visat inte hålla mig till kurserna.

Ge mig det där Rituximab, gärna på fredag, då ska jag ändå till stan.

3 kommentarer:

Harriet Klarin sa...

Kanske mitt nya decennium ska handla om matlagning? Fast jag tycker ju så mycket mer om att baka - bröd, bullar, mjuka kakor mmmmmm. Och jag vet att jag inte ska baka sånt, rättare sagt inte äta sånt. Trist i kvadrat.
Italienska låter lite frestande. Men minnet är för dåligt. Och så pratar de för fort.
Men vad härligt det var med så mycket mat av alla slag utan att man behövde laga nåt själv, bara välja och vraka.
Annars är nog det jag är allra nöjdast med just nu mina två snabbfotade och hjälpsamma städare som kom igen idag - varannan vecka 1 tim x 2. Höjden av lyx! De tvättar av allt, dörrar, dörrposter, skåp, kakel, hela badrummet, hela köket, alla tavlor och golvlister och golv. Vilken fröjd!
modren

Anonym sa...

Ja, en kurs i italienska vore bra! Jag har faktiskt sökt en, men den verkar populär så tror tyvärr inte mina betyg räcker. Håller med din mor om att italienarna pratar fort. Jag kan ofta inte ens urskilja "amen" i kyrkan... :p /Nina

Sara sa...

På kurs med Kurt var ett barnprogram.
Så, nu har jag också fått bidra till det allmänna vetandet.