För snabbt eller för långsamt?

Jag mådde rätt bra igår och trodde att jag hade klarat mig från att krascha efter lördagen för att jag hade sovit i tio timmar. Vet inte var den tanken kom ifrån, så har det ju inte funkat på 21 år. Men idag däremot kom sviterna. Kände mig rätt kass och hade öronproppar tills det gjorde för ont i öronen. Då hördes gräsklippare och allmänt liv. Och när det hade varit småbarn utanför fönstret längre än jag orkade med, tänkte jag: Om vi behandlar dem riktigt illa kanske de flyttar.

Jag skäms såklart oerhört över den tanken. Jag tänkte både för fort och för långsamt. Och tanken avspeglar inte på nåt vis min syn på varken barn eller grannar. Men en sekund var jag desperat. Jag måste förlåta mig själv för det. Men det är inte lätt. Som att ha en liten Mengele inuti sig, som jag ska förlåta och försonas med. Det är inte så lätt i praktiken.

Antar att första steget är att behandla mig som om jag vore en god vän. Jag hade inte tyckt något dåligt om någon annan i samma pressade sekund. Jag har så lätt för att vara hård mot mig själv. Lagom är bäst. Nu får jag visa det inte bara i teorin.

(Och för den som undrar så är jag mycket ljudkänslig, och det blir värre efter ansträngning, plus att jag haft migränliknande huvudvärk hela juli. Så jag är inget monster, bara sjuk.)

4 kommentarer:

Harriet Klarin sa...

Ja, vi är hårda mot oss själva. Men jag önskar mig inte motsatsen. Hur får man till det där lagom?
modren

Maja sa...

Vad skönt att se att man inte är ensam som sover med öronproppar. Själv har jag alltid öronproppar när jag sover. Sover så mycket bättre när det är tyst och jag slipper alla störande ljud, Bara vetskapen att man inte kommer att störas av ljud under natten gör att man sover bättre. Tycker det är hur skönt om helt att plugga in öronpropparna riktigt djupt i öronen och höra hur alla ljud stängs ute mer och mer när propparna expanderar i öronen för att till slut bli helt tyst.

Ibland får jag dock lite ont i öronen av propparna. Har du något bra tips på skönt öronproppar att sova med?

Anja Olergård sa...

Har provat allt från silikonblobbar till försvarets i dun. Har små hörselgångar men även apotekets "små" skaver efter en natt, så jag slet ofta ut dem i sömnen. Min favoritsort är från Claes Ohlson, fem par i ett paket med en plastbytta att förvara i. De är väldigt färgglada. Priset är bra. De har inte så tvär kant på utsidan och skaver inte. Utvidgar sig lite långsammare än apotekets, så man hinner pyssla med att få dem på plats ordentligt. De passar mina öron perfekt.

Maja sa...

Tack för tipset. Jag har också testat alla sorter på diverse apotek utan att hitta några bra och sköna öronproppar. Ska ta och testa propparna du rekommenderar. OM de är lätta att sätta in är ju inte någon nackdel när man har smala hörselgångar. Även om jag gör som man ska så tycker jag att den del proppar expanderar för fort för att man ska hinna få in riktigt djupt i öronen så att de dämpar så mycket som möjligt. Själv brukar jag plugga in propparna så djupt att jag nästan inte för ute dem på morgonen. Har jag dem inte så långt in brukar jag ta av mig dem i sömnen och vaknar sedan ofta av störande ljud.