Plötsligt händer det

Jag köper melatonin från utlandet. Från början fick jag det på recept av sömnutredningsläkaren, sen av vc-läkaren i ett par år. Apotekets variant heter circadin och ingår inte i högkostnadsskyddet, vilket gjorde att det kostade mig ett par tusen om året, om jag räknar rätt. Men plötsligt såg jag melatonin på ett flygplatsapotek på Sicilien. Receptfritt och billigt! Efter det lärde jag mig att melatonin är ett kroppseget ämne och inte ett läkemedel i vanlig bemärkelse, och att det därför räknas som kosttillskott i många länder och alltså inte är receptbelagt. Jag hoppas inte nån känner en iver att anmäla mig nu, jag har tagit upp saken med min läkare, han vet allt om alla mina mediciner och att jag av ekonomiska skäl köper mitt eget melatonin till cirka 1/6 av priset på apoteket. Jag köper inte från verygoodmedicinewepromise.tn. Min bror har till ecempel köpt hemma i USA, där står det bredvid c-vitaminet i mataffären helt oskyldigt. Så trots att jag teoretiskt sett gör nåt som är fel, tycker jag i praktiken att jag gör rätt. Typ. Och det är ju som sagt ett kroppseget ämne, brukar jag säga. Plus att jag kan producera ett recept på det i morgon dag, eller nästkommande vardag, och då får man skaffa det var man vill, har jag förstått det som.

Men så insåg jag plötsligt en sak. Kroppseget ämne, det är ju Levaxin också, och insulin. Jag vet inte om man kan mörda nån med en överdos av sköldkörtelhormoner. Hjärtklappning är tecken på för hög dos, så kanske kan man framkalla några farliga hjärtproblem. Man kan definitivt göra det med insulin.

Så bara för att nåt är ett kroppseget ämne är det inte fritt fram att ta hur du vill, det argumentet håller inte. Jag tar också högdos av d-vitamin, 10000ie. Det har rättat till min dygnsrytm med.ca 3-4 timmar, vilket jag kämpat med i åratal utan resultat. Så jag fortsätter ett tag till, och ber läkaren remissa provtagningar med jämna mellanrum. D-vitamin är fettlösligt, så eventuellt överskott följer inte med kisset ut bara. Alltså, till och med vitaminer och mineraler låter så oskyldiga men kan faktiskt göra skada.

Men till och med läkaren sa att det var ett kroppseget ämne och...

Så vad jag menar är att man aldrig kan sluta tänka. Plötsligt kan man slå hål på ett argument som har hållit i flera år.

Som att jorden är platt och att solen rör sig runt henne.

2 kommentarer:

AL sa...

Har undersökt lite tidigare. Melatonin ær ju nästintill ofarligt i höga doser før den som ær frisk. Møjligtvis kan man bli slapp och trøtt av överdosering, eller få minskad fertilitet. Men depressioner kan fördjupas av melatonin, och det kan också påverka antidepressiva mediciner med flera så det verkar vara dær riskerna ligger, inte i høg dos i sig självt.

AL sa...

dålig svenska i inläggen, jag vet, men jag e trøtt.