Vad är jul?

Vilka saker tycker du gör julen? Vad kan du inte vara utan?

För mig tror jag julkänslorna kommer igång så här:

1. Musik. Inte glättig julhandelsmusik, utan riktig.

2. Lukter av hyacint, kanel och apelsin, gärna gran.

3. Adventsstjärnor och stakar i fönstren.

4. Tankar på och förberedelser av julklappar, fast det också är ett gissel. Så blandade känslor för det. Men klappar är juligt. Slå in, hyscha, glädjas av förväntan om man kommit på nåt bra.

5. Mat. Pepparkaksdeg, julmust, vörtbrödsmacka med skinka. Pappa som steker brynkål.

4 kommentarer:

Monnah sa...

Jag börjar lyssna på julmusik i oktober sådär, men aldrig mycket eller hela tiden för att inte förta känslan. Förresten är det när jag börjar få öva på julmusiken i kören som det verkligen känns juligt.

Dofter är väldigt viktigt för mig också. Alla dofter, hela tiden. När min näsa inte funkar blir jag deppig. På riktigt.

Vi försöker hålla traditionen att stjärnorna ska upp i fönstren kvällen innan första advent, men varje år är jag lika sugen att fuska. Novembermörkret är ju inte direkt inbjudande...

Älskar julklappar. Att ge och att få. För mig handlar det väldigt lite om pengar och väldigt mycket om att ge, men jag vill ge till massor av folk och det funkar ju inte!

Pepparkaksdeg köpte jag på Ikea för en vecka sedan. Rullen tog slut i går och ingen har bakat något under veckan. Annars har vi tjuvsmakat julmusten jag köpte (äldsta dottern njöt mest och sa att julmust är det godaste som finns på jorden, typ).

För övrigt känner jag att barnens julkalender är det roligaste jag har att pyssla med inför varje år. Det har kommit att bli en blandning av aktivitetskalender och minigåvor och de delar på den och får därför öppna var tredje dag. I år har jag bara kommit till själva dekorationerna, men det är ju två veckor kvar tills den ska vara klar. Minst.

Nu snodde jag din lista, men konstigt nog stämmer den väl överens med min. Jag hoppas att du blir så pigg så du kan njuta mer av musik och av goda dofter. Kram!

Sara sa...

Min bästa julskiva är faktiskt Doris Day at Christmas, men sen har jag en annan som åker fram varje år där ett fruntimmer sjunger "Gloria" så mycket hon orkar (eftersom jag är en sucker på kitch och dessutom tycker att ofrivillig falsksång är bland det roligaste man kan tänka sig).

Lchf och pepparkaksdeg är tyvärr inte kompatibelt, så jag brukar inte äta upp mer än högst ett paket.

Sen är det julgranen. Den är nog förresten nummer ett på min lista. Och så har jag ju fyra flyttkartonger med julpynt, så det blir gröna girlander i matsalen och änglar och tomtar (ungarna brukar få ansvara för tomtearrangemangen, dem bryr jag mig ärligt talat inte om) och ...

Just ja! Julgrupper! Att arrangera hyacinter eller sånadär andra vad de nu heter med mossa och murgröna och ljus och... ja vad som nu kan få plats. Vi har en gammal soppskål på fot och nån sån där gjutjärnhistoria och en mässingsbunke på tassar som jag gärna vill ha blommor i.

Sen om jag får lite kallrökt lax, skinka med grönkål och en skål med nötter att knaka så är jag nöjd.

Anja Olergård sa...

Jag blev alldeles sugen av era jular! [Jingle Bells jingling]@

Linda sa...

Jag vet faktiskt inte. Jag tyckte julen förlorade sin charm när jag (eller när omgivningen ansåg att jag blev vuxen).
Mina drömmars jul var när vi firade jul hos mormor och morfar. Sedan när vi själva fick barn så slutade julen vara rolig...för av någon anledning är det bara barnen som får presenter...jag får något som jag ska dela med mannen, som påslakan.

Men jag älskar julklappar...till mig. Så en jul utan julklappar till mig känns inte som en jul. Jag upplever bara julen som stressig. Värst sedan vi flyttade till östkusten och har resten på västkusten.
Men ljusstakar...de är viktiga.

Men...med tanke på att julen mest är associerat med migrän för min del, och inte med julklappar så kan jag mycket väl tänka mig att resa bort till något varmare land utan barn och ljud. Till ett land där de ser mig och tillber mig som Gud och ger mig massor av gåvor ;-)