Sicilienmaten, mmmmmmmmmmm!

Varje dag fick man frukostbuffé, som jag aldrig var på för att jag sov, men Mikael hämtade hem yoghurt, juice, croissanter mm så jag fick frukost på sängen typ, i en vecka. BARA DET!

Sen ingick också en middagsbuffé som var minst sagt fantastisk! Förrätter, färdiga sallader och salladsgrönsaker att göra sin egen favoritsallad av (efter en vecka hade jag fått till rätt schwung i olivolja/balsamvinäger-förhållandet), en soppa som var olika varje dag, två pastarätter, och sen kött- och/eller fiskrätt med grönsaker och främst potatis. Till sist fanns det dolce, efterrätter, som var goda men inte så rikliga att man blev fet av dem, samt färsk frukt.

Mikael, som inte är helt galen i pasta, åt inte ens NÅN pasta förrän näst sista dagen. Det fanns mycket annat, och alltid något för även den kräsne. Vi gillade ofta helt olika saker bäst, vi fyra som delade bord.

Här är menyerna:

tisd 7 sept
Insalata Russa (potatissallad med grönsaker och majonnäs)

Pomodoro e mozzarella (tomater och  mozzarella)

Melanzane alla parmigiana (auberginer med parmesan) -- både min och Mikaels tillbehörsfavorit på hela veckan. Som jag minns det hade de också tomatsås på sig. Mmmm.

Insalata di melone con rucola e prosciutto (melonsallad med rucola och skinka)

Zuppa di lenticchie (linssopppa) -- som jag ångrar att jag aldrig smakade på! Men det fanns så mycket att prova...

Spaghetti ai fritti di mare (spaghetti med skaldjur) -- inte min favorit, men den smakade massor av musslor och hav. Som att man hade lagat maten i Medelhavet självt. Pastan var givetvis impeccably cooked hela veckan. Inte en vituppsvälld bambapasta så långt ögat nådde!

Farfalle al radicchio e gorgonzola (farfallepasta med rosensallat och gorgonzola)

Lampuga alla Ragusana con peperoni e cipolla (delfinfisk med paprika och lök) -- den vågade jag inte smaka på. Delfiner är för gulliga. Men nu när jag slår upp det på Wikipedia är det inte alls delfin. Fegis!

Salsiccia alla griglia (grillad korv. Men det är inte så hemskt som det låter! Det var köttiga men inte hårda, lagom kryddiga korvar som var grillade och i samma storlek som ett finger ungefär.)

Patate al forno (klyftpotatis)

Det stod inte på menyn den här dagen vad det var för efterrätt, så jag har inte det italienska namnet, men det var nog minicannoli, typ. Goda minibakelser med kräm (säkert baserad på ricotta) med en smak av vanilj och citron.

*********************
onsd 8 sept

Insalata di patate con tonno e cipolla (potatissallad med tonfisk och lök)

Pomodori farciti con mousse di caprino (tomater med getmjölksmousse; väldigt vackert serverade små (söta!) tomathalvor med vit spritsad mousse ovanpå. Mmm!)

Zucchine fritte con ricotta (stekt zucchini med ricotta)

Mortadella

Det fanns också soltorkade tomater, små stekta fiskbitar och suuuuuuuuuupergoda kokta rödbetor.

Crostini di pane del Buongustaio con formaggio e salumi vari (krutonger med ost och kallskuret)

Zuppadi fagioli (bönsoppa; vilken jag inte heller smakade, tyvärr)

Bavette alla capricciosa con salsa di pomodoro e crema di basilico (bavettepasta -- ungefär tagliatelle -- med tomatsås och basilikakräm)

Mezzemaniche in salsa rustica con salsa di carne e cipolla (mezzemanichepasta med köttsås och lök. Som om man hade gjort köttfärssås på grytbitar istället ungefär. Mumsigt, och köttet föll isär!!!)

Alici gratinate (ansjovisgratäng)

Rostbiff med sås

Patate fritte (pommes frites)

Torta con ricotta (chokladtårta med ricotta, indränkt i nån sprit)

*********************
torsd 9 sept: Galamiddag

Champagne (eller juice)
Tända ljus på borden
Bordsservering istället för buffé

Armonia delle Sirene in salsa mille isoli (skaldjurssallad med thousand island-dressing. Jättegott tills jag fick en seeeeeeeeeg grej i munnen som jag räknade ut var bläckfisk. Då svalde jag bara snabbt, otuggat, lite på väg måt illamående, och åt bara det jag kunde se vad det var.)

Agnolotti ai porcini in vellutata di piselli (agnolottipasta med svamp och ärtkräm; man kan säga att det var stora ravioli fyllda med svamp med en underbart god, mild ärtsås vid sidan)

Trancio di spada erbporato su verdurine croccanti con riduzione d'aceto balsamico (svärdfisk med aromatiska örter, grönsaker och balsamvinägerreduktion. Svärdfisk är tydligen extremt svårlagat men var helt perfekt både till konsistensen och smaken. Wow! Massa fisksmak men ingen läskig bismak, mjäll men nästan lite fast ändå, och det ska visst vara en lokal specialitet. En upplevelse!)
serveras med
Pomodoro Duchessa con purè di patate (en potatismoskrona på en grillad tomat. Mmm som vanligt.)

Spuma ghiacciata alle mandorle (mandelparfait. En mycket ovanlig kombination, för mandel hos oss känns med som småkakor respektive mazariner. Men att ha det i krämig glass som smälter alldeles perfekt snabbt, det var en oväntad höjdare!)

*********************
fred 10 sept

Insalata mediterranea (sallad med tomater, lök, kapris, oliver)

Roast-beef freddo (kall rostbiff)

Caponata di melenzane (aubergineröra med kapris, lök, oliver och tomatsås)

Insalata di pasta (pastasallad med tonfisk, lök och tomat)

Pizza siciliana (siciliansk pizza; tjockbottnad pizza med tomat, lök och kanske ansjovis, men jag minns inte säkert -- har försökt googla också, men det är så många amerikaniserade varianter och jag hittar inget äktitaliensk recept just nu)

Crema d'asparagi (sparrissoppa -- gudomlig!)

Spaghetti alle olive (spaghetti med oliver)

Pasta con le sarde (pastasnäckor med sardiner)

Cozze scoppiate con limone e pepe (musslor med citron och peppar -- italienarna gick och hämtade nästan hinkvis och det skallrade om deras tallrikar när skalen rörde sig. Ett mycket särt ljud)

Polpettine di vitellone al pomodoro (kalvköttbullar i tomatsås -- mycket milda i smaken och kokta, inte stekta)

Patate fornarina (ugnsstekta potatisskivor med lök)

Gelato (glass -- en citron och en jordgubbssorbet. Givetvis fanns varje dag också ricotta, vindruvor, plommon och persikor)

*********************
lörd 11 sept

Insalata di manzo con patate (köttsallad med potatis -- låter underligt och tyvärr kommer jag inte ihåg hur det smakade)

Vova fredde in salsa d'avocado (kalla ägghalvor med avokadosås på salladsbädd)

Speck (ja, det smakade jag aldrig heller...)

Melanzane alla griglia (grillade auberginer)

Arancinette (friterade risbollar med kött)

Crema di patate al profumo di basilico (potatissoppa med basilikakräm)

Farfallette al radicchio e gorgonzola (små fjärilspasta med rosensallat och gorgonzola; den var lite gråaktig i färgen och frankly not my favorite, typiskt att vi fick den två gånger)

Gnocchetti di semola alla pastorella (minignocchi med köttfärssås och ricottasås -- veckans höjdpunkt tror jag)

Salmone al forno (ugnsstekt lax, mmmmm!)

Pollo al rosmarino (kyckling med rosmarin)

Patate fritte (pommes frites -- som för övrigt var helt perfekta)

Testa di turco (vit tårta med kanel, smakade sådär)

*********************
sönd 12 sept, vår ettåriga bröllopsdag

Insalata di cuscus (couscoussallad)

Pomodoro e mozzarella (tomat och mozzarella)

Melanzane alla parmigiana (auberginer med tomatsås och parmesanost, mmmmm!)

Zucchine fritte con ricotta (stekt zucchini med ricottaost)

Frittata alla Paesana (stekt ägg med grönsaker -- minns inte det här alls)

Minestrone di verdure (grönsakssoppa, som jag också missade)

Mezzemaniche Amatriciana (mezzemanichepasta med tomat, skinka och lök; också supergod)

Spaghetti con le cozze (spaghetti med musslor, fast jag trodde den rätten hette Spaghetti alle vongole?? Kanske olika sorters musslor)

Filetti di sgombro erborati (makrillfilé med grönsaker)

Cosciotto di suino al forno (ugnsbakad fläskstek som kocken skar supertjusigt i tunna skivor, och när det inte var nån som skulle ha stod han och skar en enorm vattenmelon till en rosbukett...)

Patate al forno (klyftpotatis)

Dessert mignons (minidesserter; nån friterad alkoholindränkt kaka, mördegsform med krämig ricotta i, mm)

*********************
månd 13 sept

Peperonata in agrodolce (paprikasallad)

Insalata di polipo con patate (bläckfisksallad med potatis. Den åt jag inte...)

Melanzane panate (aubergine överbakade med ströbröd)

Insalata di melanzane, ananas e speck (sallad med auberginer, ananas och speck)

Riso pilaf alla greca con peperoni, piselli e carne (pilaffris med paprika, ärtor och kött)

Crema diceci e zucca (kikärts- och pumpasoppa)

Fusilli alla Nelson -- fusilli salsa di pomodoro, melanzane e zucchine (fusilli med tomatsås och aubergine och zucchini -- som låter väldigt likt det jag åt till lunch i Cefalù och som kallades Penne alla Norma och osm är en typisk siciliansk rätt)

Frittura di calamari e gamberi (friterad bläckfisk och räkor; tog såklart av räkorna, som var varma och friterade i ströbröd)

Rostbiff (igen skar kocken själv köttet till gästerna med den äran)

Cavolfiori al vapore (jag tror det var ångkokt blomkål)

Torta con fragoline (tårta med smultron som smakade sommar med en hint av bittermandel. Mmmm!)

*********************
Ni kan inte förstå vilken fest detta var, varje kväll! Jo, det kan ni nog, för ni har ju själva alla maträtter framför ögonen i ett låååååååååååååångt blogginlägg. Att jag satt och skrev allt det här för att ni skulle få smaka ställföreträdande på festrätterna, det fattar ni vad det betyder. Att jag äääääääääääälskar Italien! Låt er väl smaka!

För övrigt sägs det att man ska smaka pistageglassen, men jag gjorde inte det (gillar inte pistage nåt vidare), men tydligen ska den vara väldigt mild och god. Nästa gång :)

1 kommentar:

Monica sa...

Jag ska ärligt erkänna att jag inte läste hela inlägget, men det var bara för att mina salivkörtlar fick spatt efter bara två dagar på listan... Milda makaroner! Jag älskar riktig, italiensk mat. Ingenting går upp emot det. Nu ska jag ut och springa så kanske det blir lite enkel Jamie Oliver-pasta till lunch! :)