Nobelfestligheterna, del 1

Som första informationssnutt kan meddelas att till de 60 borden gick det åt 470 m linneduk, 7000 porslinsdelar, 5000 glas och ca 10 000 bestick. Men hur många är gästerna?

Källa: SvD

P.S. Fick fortsätta surfa lite och hittade antalet: drygt 1300. Här.

Mer information jag inte kunde motstå att klistra in:

260 servitörer ska utfodra gästerna och de har högst åtta minuter på sig att få ner maten från köket flera trappor upp till borden. De ska också hälla upp 400 flaskor champagne och lika mycket rödvin. Det krävs planering och logistik, och den läggs fast redan i september.

Själva menyn bestämmer Nobelstiftelsen i april och sedan får några särskilt utvalda kockar ta fram recepten och komponera ihop förrätt, varmrätt - och dessert som traditionsenligt är Nobelmiddagens höjdpunkt.

– Årets meny provades första gången i maj, sedan testade vi den i augusti och september. Totalt har vi nog gått igenom och förfinat den ett tiotal gånger, berättar Patrik Högberg som är källarmästare på Stadshuskällaren som ansvarar för middagens genomförande.

Magnus Johansson, normalt på restaurang Xoko, är med för åttonde året och ansvarar för desserten. Han har övat fem gånger på skapelsen, men förstås bara i mindre sällskap.
– När det är så här många gäster är ju själva utmaningen att klara av det logistiskt. Särskilt som flera av momenten inte kan göras förrän i sista stund.

Allt är superhemligt bland de 46 kockarna och kallskänkorna, men SvD kan ändå avslöja att menyn blir mest traditionell, nästan gammaldags, men med ett visst mått av experimenterande.

Inga kommentarer: