Ska jag?

Ska jag avslöja något av det pinsammaste jag gjort? Ja, det är ju klart, jag är ju patologiskt öppenhjärtig.

Vi fick så god påskskinka av mamma och pappa i lördags, vilket inspirerade oss att anstränga oss lite med söndagsmiddagen. Vi har ju inte riktigt kommit ikapp i ork så våra nyliga middagar har varit mat men inte alltid så god mat. Förutom mammas och pappas mat. Eller när vi fick mat av folk när vi hade Corona.

Så jag tog mig en titt i kylskåpet och tog fram köttbullar ur frysen. Och vi hade faktiskt en del som hör hemma på en påskmiddag. Är det förresten nån mer än jag, det är det såklart för jag inser att tanken inte är så originell, som tycker det är lite underligt att vi äter samma mat på jul, påsk och midsommar? 

Jag tänkte att jag skulle förbereda lite när jag skulle lägga mig, så jag tog fram den ena äggkartongen, som förresten har irriterat oss i kylskåpet för plötsligt får inget plats. Det var fem ägg kvar och jag tänkte att det var lika bra att koka alla fem. De vägde nästan ingenting. Jag satte dem på kokning och gick sen och typ borstade tänderna. Klockan var 26 minuter över nån timme som jag inte minns, och jag tänkte att det blir lagom att borsta tänderna. Men jag fattade inte varför det var sommarreklam på äggen. Men jag borstade tänderna, och kom säkert på nåt annat jag bara skulle göra så när jag kom och hällde av äggen var klockan 36 minuter över nånting. Oh well, tänkte jag, gröna ägg till påskmiddagen går väl bra.

Sen kylde jag dem och stoppade in dem i kylen.

Så då ska vi äta påskbord nästa dag. En ganska ödmjuk variant, men med stekt potatis, köttbullar, prinskorv, skärgårdssill, gravad och rökt lax och hovmästarsås samt gårdagens ägghalvor.

Jag skulle verkligen fotat dem. När jag stoppade dem i vattnet kunde jag inte fatta varför de låg så högt i vattnet. Ni som är uppmärksamma har nu fått två ledtrådar till upplösningen.

Jag började skala ett. Hjäääääääälp, vad sorgligt det var. Halvfullt, segt som en gummisula, gick faktiskt inte att äta. Jag kände på de fyra återstående och tog de tyngsta två till Mikael och mig. Men ändå var de utan tvivel de fulaste, torraste  äggen jag sett på 50 år.

Jag har ju inte lagat så mycket mat i mitt liv och koka ägg är en sån där grej som bara vägrar sparas i min hjärna. Jag lägger ägg i kokande vatten och kokar i sex minuter, förutom att jag i de flesta fall inte ens tar tiden utan kommer på det en kvart senare och skäms. Men det är märkligt att de inte brukar bli värre än de är. Gulan rinner ju inte i alla fall, om man säger så.

Men dessa. Mikael som inte gillar att slänga mat hivade direkt de två andra. Dessa kanske hade dugt som mat åt ormar?

Sen på kvällen började mina tankars kvarnar mala. Varför står det sommarreklam på äggkartongen på ägg som är seriööööööst ofräscha. Det har ju inte ens varit sommar än. Aha, bäst före-datum. 

Kom ihåg att det var här ni hörde det först.

8 juli. Och det måste ha varit 2020. Så om nån människa blev gravid samma dag hon köpte de äggen hade bebisen fötts fortare än vi åt äggen! Det ger en perspektiv, eller hur!

Vad jag inte förstår är hur två vuxna, relativt ansvarsfulla individer har blandat ihop två äggkartonger (man har ju alltid en gammal och en ny hemma) i nästan nio långa månader? Vi har nog tappat greppet helt, inte brytt oss om vi tar ur rätt kartong eller inte och har tagit ur fel, ända sen förra sommaren.

Och om vi hade kokat dem i bara tre minuter så de inte blev som gummi, hade de kanske gått att äta fortfarande. Jag blir ju oerhört imponerad av att ett livsmedel kan överleva så länge och bara bli lite torrt.

Vi hade också tre halvätna limpor när vi fick Corona. Ja, Mikael köper ofta nytt bröd innan vi har ätit upp det gamla, och så sköter inte jag mina bröd! Man äter inte ett nyare bröd förrän man ätit det gamla. Därför köper man inte heller nytt bröd medan man har en substantiell del av det gamla kvar. Då slösar man ju flera dagar på torrt bröd. Jag är särdeles investerad i att bröd måste vara färskt. Och tre halva limpor har vi aldrig nånsin haft. Och så fick vi Corona och kunde inte äta macka på tre veckor. De såg lagom intressanta, om man säger så. Men äggen såg perfekta ut, i alla fall tills man skalade dem. Det måste ju vara en superfood! De kanske inte håller i 9 månader om man kokar det, men jag har för mig att man kan förvara ägg i rumstemperatur. Inte i nio månader, men blir det en apokalyps ska jag tänka extra på ägg med utgånget datum. Får man dem gratis kan vi leva gott. Alla vitaminer och mineraler man behöver få i sig via kosten finns i ägg och röd paprika. Är inte det makalöst? Det är bara synd att jag är lite överkänslig för ägg. Ett i veckan går bra, inte ett om dagen.

Och vi blev inte sjuka. Det var inte dåligt, bara fult och torrt. Det ska man baske mig inte döma nån för.

5 kommentarer:

Monica sa...

Wow! Imponerande... Far berättade många gånger om barnen i skolan som var fattigast av dem alla. De hade alltid med sig varsitt kokt ägg till lunch. "Det var kanske det enda de fick att äta vissa dagar, men de såg inte precis ut att svälta ihjäl." Ägg är supermat och jag vet att de håller mycket längre än datummärkningen låter påskina. Detta var ändå imponerande. Wow igen.

modren sa...

Ett kokt ägg och en kokt potatis måste jag bara ha varje dag, annars är det något som fattas.
Resten är det inte så viktigt med, även om en torskbit sitter bra.
modren, frugal

Humlan sa...

😂Läste med ett stort leende! Koka ägg med ME är verkligen en stor utmaning. Jag har lärt mig det där med att äggen är för gamla om de flyter, men tydligen går de att äta ändå. Verkligen superfood! Jag gillar ägg och kaviar mackor i perioder.

Anonym sa...

Äh. För inte så länge sedan slängde jag ett smörpaket ur kylen, inte sådant man har på mackan utan sådant man bakar med. Smöret hade gått ut 2018 någon gång... Så ofta bakar jag tydligen! /anonym

modren sa...

Anonym - du vet att du kan steka i smör? Det gör du väl ibland? Bäst är att steka i hälften smör, hälften olja.
Och du kan enkelt göra ditt eget smörgåssmör på samma sätt - hälften rumsvarmt smör och hälften olja, stavmixa. Förvara i kyl, lagom bredbart.
modren