Honest Joe's

Sverige och några andra monarkier ligger tydligen högst upp i listan över hur mycket personlig frihet invånarna har. Det påverkar tydligen inte menligt på undersåtarna att man har en gammaldags född (ej vald) regent. Däremot brukar länder som har Demokratisk i namnet sällan vara det. Som om en bilfirma måste ha ordet ärlig i namnet, ja då...

Så ser jag förslag på grupp på FB att följa. Nej, Facebook, jag behöver inte era förslag! Men oftast blir jag rätt irriterad, särskilt på inläggen från en grupp med språkpoliser, som in-ga-lun-da består av språkkunniga utan rätt så underbegåvade personer. Idag sa nån att hen hade så svårt att förklara för några svenskstuderande varför folk från södra Sverige säger fäsk tosk och inte färsk torsk. Några av svaren var Dialekter finns väl på alla språk. Jag fattar inte om frågan är på allvar och personen verkligen inte fattar bättre. Kan garantera att personen inte heller verkligen säger färsk torsk utan fäschk toschk.



Har sett många rätt fläppa frågor och svar där och förvånas över hur folk som så uppenbart inte alls passar i en grupp som heter språkpoliser ändå söker sig just dit. Och det verkar som om gruppen passar just dessa, vad jag nu ska kalla dem. Det verkar inte finnas några intellektuella eller litterära människor där. Vilket man ju också förstår, om gruppen håller samma nivå som diskussionerna på den lokala puben. Jag skulle ju inte gå med i en grupp som går ut på att diskutera kvantmekanik. 

Tror det är nån här som är lättirriterad idag.

Min hemtjänstperson som har bott tre år i Spanien uttryckte sig om en person att det hade brunnit i cabezan. Skrattade så högt och gott. Hon väger upp mycket av det som min VC "väger ner" just nu.

Och så gav jag henne en "present". Jag köpte nyss grejer på Amazon, bland annat en flaska duschcreme med magnoliadoft som jag älskar. Eller, jag tror att det är samma, den luktar samma och har mandelolja i sig men i Sverige heter den Barnängen och i Tyskland Fa. Men det var samma produkt och den är inte så lätt för Mikael att hitta i affärerna och nu fick jag 6 flaskor för bara 94:- men gav bort en för att det var roligt. När jag såg sex flaskor insåg jag att det nog är en rätt lång tids förbrukning.

Ska se om man kan få ett intyg från VC på att jag har rätt till vaccin men ta det på nåt annat ställe som har öppet när jag är mer vaken. Annars kan man också göra antikroppsprov på Ica Maxi till kl 20.00 för 380:- Om jag inte fått antikroppar av genomgången sjukdom kanske det inte är nån idé att vaccinera. Och då måste jag fortfarande undvika folk. Hade så börjat längta på riktigt efter att träffa mina syskonbarn. Men jag ska träna mig på att inte ränna iväg till det värsta tänkbara scenariot när jag tänker på något!

Annars har jag köpt en bok om t3-behandlkng av sköldkörtel. Jag kan ju inte läsa och tog mig med stor framt igenom ett par sidor, så jag vet inte om jag ska skumma och bara läsa rubriker och se om det på det viset går att fatta när det ska handla om nåt som jag specifikt behöver lära mig.

Och så har jag köpt den konstigaste grejen ever. Jag älskar ju Donna Leona böcker om Il Commissarko Brunetti i Venedig. Tysk tv har gjort 20 filmer baserade på de böckerna. Så nu har jag köpt en serie som utspelar sig i Venedig men där karaktärerna pratar tyska. Och om jag inte kan få det textat kommer jag nog inte att hinna med i tyskan. Så jag hoppas och tror att det finns med som alternativ. Förstår att det inte finns svensk textning, men tysk. Det tänker jag borde räcka. Och jag är så spänd på att prova och se hur de är! Kan vara en absolut guldgruva, eller helt förfärligt.

Har köpt fem klänningar på Tradera, varav tre var bra och två inte. Och ikväll hade jag högsta bud på tre till, men förlorade dem. Det är nämligen världens skönaste kläder med kortare klänning och leggings. Men jag behövde inte åtta nya klänningar på en vecka. Så det var väl tur, fast jag blev sur. -- Jag blev såklart inte sur, bara lite besviken, men det rimmade.


2 kommentarer:

modren sa...

Det avstavas ing-a-lun-da. Man får aldrig dela på ng. Eller skojade du? F ö minns jag när en person frågade vad jag studerade på universitetet och jag svarade svenska. Han sa: "Men kan du inte redan svenska?" Alla människor har starka åsikter om sitt eget språk, eftersom de just anser sig "kunna" det.
mamma språkpolisen

Anja Olergård sa...

Nej, jag trodde man skulle dela på dem. Har aldrig lärt mig reglerna för avstavning mer än dem du har råkat säga.

Och ursäkta att jag säger emot, men det är min historia, och det var när jag sa att jag läste engelska på universitetet som han svarade Jag trodde redan du kunde engelska.