Vinterdeppig? Testa detta:

1. Sluta jämföra. Alla andra är inte lyckliga, lyckade, smala, snygga, smarta, käcka. Du ser inte deras personliga depp.

2. Försök inte tvinga bort deppigheten. Den blir kanske bara starkare av kampen. Behandla den däremot vänligt, och den lugnar sig.

3. Ditt humör är som vädret. Ibland snöar det, ibland skiner solen. Vädret kommer och går, som din deppighet. Ebb och flod i livet.

4. Om du kan, var utomhus. Det är nåt särskilt med att inte ha tak emellan sig själv och naturen, luften, utomhusljuden. Det kan också funka att tröstshoppa, även om affärer teoretiskt sett är inomhus. Men att göra nåt, se nåt annat, köpa nåt fint kan hjälpa (en penna eller anteckningsbok går bra, man måste inte ha ett par Louboutin).

5. Hjälp nån som har det svårt.

6. Gör nåt kul. Deppigheten kan följa med. Den mår också bättre av glädje. Om det nu är en stund med en ny sudokutidning, stans största kanelbulle eller bollhavet på Ikea. (Jag vet att de har även en övre åldersgräns där, men det är en sån bra drömaktivitet att jag måste skriva ner den som exempel.)

7. Om ni kan, gosa med en hund också. Det luktar lite illa efteråt om den har varit i sängen, men det är ändå trevligt.

Dessa tips, ungefär dessa i alla fall, läste jag att de bottnar i buddhistiska hälsotips. Heja buddhismen. Den om hunden lade jag till själv. Men den funkar lika bra! -- De ser väl inte hundar som mat i buddhistiska länder?! (Förlåt att jag ens skriver såna hemskheter, Stina. Självklart finns det inga länder där man äter djur.)

P.S. Just det, dessa tips påstås självklart inte bota riktig, rejäl vinterdepression. Då rekommenderar doktor Anja rejäla piller och ljusterapi. Men det var därför jag skrev vinterDEPPIG i rubriken, så man skiljer de två åt.

5 kommentarer:

Karolina sa...

Tack!

Monnah sa...

Jag tror vi alla nordbor behövde dessa tips. Tack!

Stina sa...

Jag antar att du vill ha en kommentar på detta. Men jag måste vänta tills jag kommer på någon bra.

Anja Olergård sa...

Stina, det krävs alls ingen kommentar. Jag ville bara ... äsch, jag vet inte vad jag ville!

Stina sa...

Det var roligt i alla fall. =) Du är så kvicktänkt och precis lagom vass.