"Lögn, förbannad lögn och statistik"

Det sägs av till och med matematiker att statistik är svårt. Är glad att det inte smög sig med nån sån kurs bland mina litteraturkurser. Annars hade jag nog inte haft examen idag!

Kanske är det svårt för att allt kan vara sant beroende på hur man säger det. Om jag hade haft 39 av 40 (nu hade jag 40, och heja, så fick jag med det igen!) på högskoleprovets orddel så hade man kunnat säga hur många som hade bättre än jag, och därmed låta rätt dålig. Sen kunde man säga hur många procent som hade sämre och då verkar jag duktig.

Dessutom kan man komma med statistik som verkar helt objektiv, t ex uppgiften från Statistiska centralbyrån, SCB, om Sveriges folkmängd, 9 422 661. Fel. Fast inte en lögn, bara osanning. Några har dött och några har fötts sen dess. Inte ens det sanna är sant mer än ett ögonblick?

För övrigt säger just SCB att det inte finns någon i Sverige som heter Ola-Conny, varken som efternamn eller manligt eller kvinnligt förnamn. Och det gör det ju, vi känner honom alla, Ullareds brödansvarige. Så är Ullared i kanal 5 en helt påhittad såpa med skådespelare? Eller stavar han namnet på ett sätt som gör att det inte kommer med i statistiken? Man kan bara undra.

Det finns åtta personer med efternamnet Olergård. Låt se, Mikael, jag, Mikaels mamma Vanja, hans syster Susann, det är fyra bara där, och sen Thomas, Johanna, Jonathan och Kristina (som har kvar det och också har lagt till Tenney). Men sen vet jag att det finns nån halvbror eller kusin till M som heter Kent (har jag för mig, och Eniro håller med). Det är då nio. Osant från SCB. Kanske har hans systers namnbyte tillbaka till Olergård inte registreras. Men annars är det fel hos SCB.

Yrken sorterade efter högst genomsnittslön toppas av Värdepappersmäklare. Det kan jag tro på. Men att läkare har en genomsnittslön på 54 200:-, kan det verkligen vara sant??? (Go Rebecka!) I så fall blir jag än mer sur å alla gymnasiespråklärares vägnar, med samma studietid som läkare men en genomsnittslön på hälften. Eller mindre. Det fanns inte med på SCB. Däremot står det att en kvinna med mindre än 9 års utbildning (d v s hoppade av högstadiet) i genomsnitt tjänar 21 000:- i månaden. Vem sjutton pratar de om????? Det där måste ju vara nån glädjekalkyl.

Apropå kalkyl finns det en omräknare som förvandlar en given siffra, t ex 1000:-, vid ett givet årtal, till "moderna summor". En tusenlapp 1945 (när mina föräldrar föddes) motsvarar idag 19 197:-. När jag föddes 1970 var en tusing värd 7393:-. När jag fick mitt första jobb efter gymnasiet 1989 tjänade jag 6500:-, vilket idag skulle motsvara 10 580:-. Värsta skämtlönen! När jag slutade som speditör några år senare tjänade jag dock 14 000 på halvtid. Har jag för mig.

Statistik är torrt, tråkigt, men skapar sannerligen upprörda känslor!

En annan siffra som väl är fel då, som allt annat här, är kyrkans medlemsantal, 14 131 467. Det har nog fötts några sen dess, döpts några sen dess, och dött några sen dess. Men å andra sidan, de sa inte att detta är kyrkans medlemsantal, utan att det var kyrkans medlemsantal 31 dec 2010. Då kan det ju vara sant!

Äntligen, statistik och sanning går att förena. Kanske.

Inga kommentarer: