Förledsskillnad

Har precis blivit kallad ouppfostrad på FB, men typen gjorde det på spanska och sa att "i mitt land" anses det ouppfostrat att tala på ett språk som inte alla inblandade förstår. Så jag svarade på spanska (HA!) att det är ouppfostrat i mitt land också men jag visste inte att jag talade med nån mer än den svenske killen jag känner och vars citat jag kommenterade. Jaja.

Detta har fått mig att tänka på förled, nämligen ex- och anti-. Ferrins är ex-mormoner och Magnus är anti-mormon. Det är stor skillnad. Självklart måste bägge ha rätt till sina åsikter (PRECIS SOM JAG, utan att bli kallad för nedsättande namn för den sakens skull), även om jag tycker att Magnus i sin anti-propagande snurrar runt på fakta så att det blir lika nära sanningen men ändå långt ifrån, så som man ljuger med statistik, vilket jag givetvis inte uppskattar. Men han har rätt till sin åsikt. Och det är ju lika "rätt" att som Ferrins inte tro på det längre men skapa sig ett liv som består av andra saker, jämfört med Magnus, som verkar ägna mer tid åt anti-mormonism än vad han gjorde åt mormonismen. (Och jag känner Magnus väl sen många år, så det är ingen främling jag talar om.)

Men det stora felet är när man som mormon blir beskylld för att vara rädd för smärtan i att upptäcka att man har fel, när orsaken till att man inte går i klinch är att man inte vill diskutera lärosatser och argumentera, för att det slutar med dålig smak i munnen och minskad respekt för den andre, från bägge sidor. När ens ovilja att argumentera möts med: Om du inte svarar betyder det att jag har rätt.

Jag har sagt det mesta av det här till Magnus, så jag sitter inte och snackar strunt på nätet bakom hans rygg. Men som sagt, såna här diskussioner leder sällan till nåt gott. Varför ska det vara så svårt för människor att leva i fred trots olikheter? Varför måste folk ha rätt? Varför måste antingen katolicismen eller protestantismen styra Nordirland? Varför måste antingen alla infidels eller alla muslimer dödas? Varför måste anti-mormoner och mormoner munhuggas?

Jag är kär och ska gifta mig om en månad. Livet är större än det här.

2 kommentarer:

~Michaela sa...

Instämmer att livet är större än det här. Du kommer alltid att vara en nära o kär vän till oss. Oavsett religion :) Härligt med livet tycker jag. Är så glad för din skull att du ska gifta dig!
Puss

p.s. I dag var Elsas första dag på skolan. Hon var OTROLIGT glad imorse!!!!!! Tror faktiskt inte att jag har sett henne så "excited" för något annat någonsin.

Anonym sa...

Anti-mormon är jag inte. I så fall anti-mormonism. Jag är inte alls bitter eller arg...verkligen inte. Jag vet helt enkelt det du inte tror man kan veta...nämligen att JKK är helt fel. Dessutom är jag frälst:)/Magnus