Vill rätta!!!

Jag är en riktig besserwisser. Vill verkligen inte att folk ska säga felaktiga saker, ännu värre skriva dumma saker i grupper på Facebook. Det låter väl som om det är jättesmart för en person med begränsad energi att ägna sig åt, rätta felaktigheter på Internet.

När jag har minskat mina grupper på FB och får aviseringar från värre vänner så klämmer FB in inlägg från grupper jag inte ens är med i! Det stör mig verkligen.

Såg nyss ett inlägg från en grupp om fibromyalgi där personen efterfrågade bra recept för fibrosjuka. Jag tänkte att man kanske kan hitta nåt roligt tips så jag tittade på kommentarerna. Ä, hjälp, vad jag blev triggad!

Först tipsade nån om att inte äta socker och gluten, "tänk LCHF". Då sa nån annan att hjärnan behöver kolhydrater. Pang, tusen lampor tändes i mitt irritationscentra. Det finns folk som äter NOLL kolhydrater och de dör inte. Det finns maratonlöpare och andra uthållighetssportare som äter strikt LCHF, dvs max 20g kolhydrater om dagen, och klarar sig fint. Har de aldrig hört om det? Hjärnan behöver kolhydrater är ju 1900-talsfakta. Kolhydratsladda är passé. Det är nämligen så att kroppen kan omvandla saker till socker. Överskott av kalorier lagras som fett i kroppen, och när man inte äter så tar kroppen av fettet och gör om det till socker. Jag lever med en man med diabetes och vet precis hur det går till när levern slungar ut glykos när han har för lite socker i blodet. Kroppen gör socker själv!!!!

Till sist kom ett ljushivud med en kommentar från en läkare: "Man blir smal av LCHF, men man blir inte smart."

Hjälp. Hjälp både dem och mig. Jag kan inte gå med i en grupp jag inte vill vara med i bara för att rätta några som är dumma. Vet inte om de eller jag är värst.

Det gamla citatet "Stör du dig på ting som är små, så är du väl inte större än så", kommer nämligen dragandes med reson. Varför störa mig på folk som är dumma? Samma med folk som säger tokiga saker bergsäkert i sköldkörtel grupper. Varför svara på någons fråga om man inte vet att man vet? Man vet väl förstås inte att man inte vet. Folk som inte kan stava eller kan grammatik vet ju inte att de skriver dåligt. 

Så hur ska jag bli lite mer lagom? Bry mig mer om det som är viktigt, inte störa mig på ting som är små? En ledare i kyrkan sa nåt så bra. Det handlade inte just om att rätta folk, men metoden är nog tillämpbar på fler dumheter:

2 kommentarer:

modren sa...

Besserwisseriet har du tyvärr med dig hemifrån. Guilty as charged. Men nämnde jag att jag fick TV-reklamen att ändra uttalet Tombóla till Tómbola? Jag har uppfyllt meningen med mitt liv! Ha!
modren

Anja Olergård sa...

Vi lade märke till att de slutade säga fel. Men sen har vi hört en annan reklam där de också säger fel, fast jag har glömt av vilket ord, så vi undrar om det är den nya grejen, att säga fel så folk irriterar sig på det och därmed kommer ihåg reklamen.