Sant eller inte?

Corona. Jag läste lite ikväll. Blev så trött:

Det drabbar inte barn. En pojke i Finland har smittats. 

Iran är värst drabbat förutom Kina. Italien är värst drabbat efter Kina. 

Det är dödligt. Rädslan är det farligaste. 

Typ ett dussin är smittade i Sverige men 80-100 brukar dö varje säsong av vanlig influensa. 

Eftersom barn inte smittas så är det diskriminerande att tvångskarantänisera skolbarn i två veckor efter resa till drabbade områden. Men kommunerna gör som de vill. 

Försvaret (!) är berett. Men 80% får bara milda symptom.

Lämpligt nog var det en BBC-dokumentär från 2018 på teve igår som jag kollade på till största delen. De hade gjort två appar, en som de använde i en by eller mindre stad och där programledaren var den låtsade smittbäraren av ett droppsmittande virus som folk inte är immuna mot, med en siffra på vidaresmittnimg på 1,8. Mässlingen och andra luftburna virus kan ha typ 17, så det är en rätt moderat siffra. De visade på karta hur hon gick till gymmet, mataffären och puben och hur typ hundra pers blev smittade på tre dagar. De som hade installerat appen kunde bli smittade om de var nära en sjuk en viss tid och några andra parametrar och sen smitta andra om liknande förutsättningar rådde i mötet. Hon som jobbade i caféet smittade många.

Sen visade de en man som de gjorde experiment på och som jag missade början på men det kallade honom superspridare. De injicerade svininfluensan med det farliga borttaget i hans näsa och analyserade hur viruset växte och han fick mycket mycket mer virus än en annan, normal person. Och jättemycket virus behöver inte betyda jättesjuk utan bara jättesmittsam. Om man kan räkna ut vilka superspridarna är kan man drastisk minska antalet insjuknade. Och även om man bara hade låtsasvaccin till 10% av befolkningen så gick smittan ner med 40%. Det fattar jag verkligen inte, men så är ju matte inte min grej. Och så har jag minne som ett sånt där spaghettidraghål, ni vet vilket ord jag menar.

Sen ville forskare i biologisk matematik på Cambridge ha data från 10 000 personer men BBC fick ihop drygt 29 000 deltagare. De ville se om det finns vissa riskbeteenden hos särskilda folkgrupper, typ om det är unga som reser mest eller äldre affärsmän osv, för att analysera vilka det är som rör sig mest bland folk som är lättast att smitta. Om en sjuk person tar ett långsamt varv på ett ålderdomshem kan ju var femte person där dö, men det finns ju andra i befolkningen som är lättsmittade utan att vara multisjuka och/eller gamla. Jätteintressant.

Och förra julen fick jag en bok av Jonte om ett pandemiskt utbrott. Det var tydligen dags för spanska sjukan 2.0 nu, hundra år senare. Alla som begriper har bara väntat på detta. Men svininfluensan blev inget, inte heller den där fågelinfluensan eller Ebola. Vi rör oss mer men vi får också informations snabbare, så jag vet inte om jag tror att en pandemi med dödlighet under 3% verkligen kan döda 100 miljoner människor. Vi har ju inte ens, statistiskt sett, så många smittade i Sverige att ens EN ska dö. En person dör väl i trafiken varje dag, två om dagen i influensa.

Jag är inte rädd för att jag ska bli smittad. Jag går ju knappt hemifrån. Och de smittade går ju inte omkring fritt på sjukhusen så även om jag behöver uppsöka eller få kontakt hemma med vården så är risken liten för mig att träffa nån. Jag har inte heller kol. Men mitt immunförsvar är jättesjukt. Folk tror att de som blir smittade av allt har det sjukaste immunförsvaret men min sort som är helt tvärtom är tydligen värre. Jag har inte fått någon smitta på nånstans mellan 10-15 år, förutom en magsjuka som nån gav Mikael för att de hängde med på firmans julbord. För patienten är det ju bättre att aldrig bli sjuk, men det tyder visst på en större malfunktion. Och en influensa som ingen är immun mot är jag inte heller immun mot. Och jag vet inte ens om jag skulle kunna arbeta upp en immunitet om jag fick vaccin, när det finns. Och jag har astma så en luftvägssjukdom skulle kunna bli jobbig. Jag är ju så utmattad också att jag inte orkar hosta. Vet inte om det gör att det blir mer fri lejd till lungorna för andra bakterier. Men det är som sagt inte troligt att jag får det.

Mikael däremot. De ska precis starta upp en s k FRG-verksamhet i kommunen som han är ansvarig för. Det betyder Frivilliga ReaursGruppen och är dugliga frivilliga som hjälper till att bemanna vattenstationer, dela ut saker, sköta information mm, när det är kris och kommunens egna medarbetare arbetar aktivt med krisen. För några år sen hittade de en mina här i närheten och så var det tal om att evakuera mer folk än vad som sedan behövdes. De som behövde lämna sina hem hade släktingar och vänner att bo hos, men jag minns hur Mikael ringde runt på eftermiddagen efter sovsäckar om de evakuerade skulle få bo på skolor el dyl. Men annars har vi inte haft bränder eller stormar som har engagerat krisberedskapen i kommunen. Det värsta problemet i kommunen nu verkar vara ungsomsrån med förnedringsinslag och det ligger inte på samma avdelning i kommunhuset. Kom visst bort från ämnet. Om Mikael blir sjuk eller om han är borta mycket så måste jag klara mig själv. Det skrämmer mig lite. Efter några dagar av underbar energi har jag sen dess haft möda med att klä på mig och äta middag som Mikael lagat. Han har grejer morgon, middag, kväll hela nästa vecka så jag skulle verkligen önska att han kunde få hjälp av mig när det behövs. Han var på kurs hela helgen och har själv kurs hela nästa helg. Och är bara hemma på fredag kväll på hela veckan. Det blir jag lite stressad av. Men man kan leva en vecka på mackor, mikromat, hamburgare, korv och bröd och köttfärssås om jag orkar steka köttfärs. Annars kan jag få hjälp. Men om jag har tio uppeminuter och Mikael inte är hemma får jag inget extrabeslut från kommunen om hjälp att laga mat. Idag och igår hade jag mindre än tio minuter, det är fruktansvärt. Blir så stressad. Men strunt i det nu. Det blir inget Corona så varför oroa sig. Just nu var jag visserligen stressad över den kommande veckan. Men strunt i det också. Corona mig hit och Corona mig dit.

Det är så mycket dubbla budskap om Corona att jag blir tokig. Och inser att Alla. Andra. Nyheter är precis lika motsägelsefulla, vinklade, opålitliga.

Men jag har nåt som jag tror är sant. Alkogel hjälper visst inte mot förkylning eller vinterkräksjuka utan då ska man tvätta händerna under så lång tid som det tar att sjunga Ja må han leva. Men alkogel hjälper mot coronaviruset. Så fly den som hostar och nyser, rör inte ansiktet (det är jättesvårt att låta bli, man gör det hela tiden utan att tänka på det) och sprita. Man ska också tvätta händerna, faktiskt hellre än sprita, när man kommer hem till sitt "safe place". 

Jag kommer ihåg när man kom hem till mormor och morfar och han ropade från sin säng Tvätta händerna och lås dörren. Jag brydde mig aldrig om hans hälsa, jag var ett naivt barn även sen jag blev vuxen, men han hade så många samma symptom som jag. Nu förstår jag plötsligt att han inte ville att man skulle komma nära honom med baciller. Jag trodde det var nån gammelmanshysteri. Skäms. Nu förstår jag honom.

Sprita. Rör inte ditt ansikte. Och om du vill vara riktigt säker, åk ingenstans där det är 5 000 människor, och absolut inte till ett drabbat land. 

Inga kommentarer: