Mera fakta

1. Munskydden är slut. Men det ironiska är att de inte hindrar att man blir smittad, bara att man inte smittar andra. De som vården använder funkar annorlunda. Dessutom krävs det särskild kunskap om hur man tar av sig munskydd, för annars tar man i dem och snärtar tillbaka virus från utsidan av munskyddet rätt i ansiktet. Så strunta i munskydd om det inte lindrar ångest. För det är det enda de duger till. Och en falsk trygghet.

2. Man vet när man är sjuk och först vid symptom så smittar man andra. Nej, en kvinna på det där kryssningsfartyget som låg i karantän i Japan hade inga symptom, bara förhöjd temp när de mätte alla på hela skeppet och då topsade de näsan och hon var positiv. Så man kan vara smittad och smittbärande utan att märka det. Men man måste ju ha träffat en sjuk person eller dess snor och få in det i kroppen. Man blir inte per automatik sjuk av att få det på fingrarna, men när besudlade fingrar nuddar ansiktet, som har massor av hål rätt in i kroppen. Eller om nån hostar eller nyser dig rätt i ansiktet. Men vi är väl ett mer civiliserat land än så och att folk hostar i armvecket. Men varje sjuk person smittar bara i genomsnitt 2. Varje sjuk med mässlingen smittar 17. Så även om man skulle träffa en sjuk så är det inte jättetroligt att man är en av de två. Tvätta händerna!

3. Läkemedelsbolagen måste anmäla om det är nån verksam substans som de inte kommer att kunna få fram på två månader. Ingen substans är anmäld. Att folk inte får Alvedon är inte hela världen, men diabetesmedicin (som alltid tas som exempel) kan man inte vara utan i två månader. Men med tanke på att jag inte fått tag på en medicin i min dos sen i somras och de bara skjuter upp tillgänglighetsdatumet hela tiden så tror jag sådär på både datumet och att inga mediciner är rapporterade som vardande brist på. 

Regeringen har haft möte, det är intervjuer hit och dit hela tiden. En surrealistisk intervju med en läkare som var i karantän hemma eftersom han varit i Italien. Och så skrevs det en bok om ett pandemiskt virusutbrott från Wuhan i Kina redan 1981. Dean Koontz heter författaren, boken heter Nattens ögon. Förutom att det var i Ryssland och först i andra upplagan från 1989 blev det Kina. Dessutom var viruset skapat i ett laboratorium, inte från ett djur, och dödade alla som smittades, inte under 2% som nu.

Men sen har ett medium påstått att det skulle komma en lunginflammationsliknande sjukdom 2020. Men viruset är inte skapat av Bill Gates, det är inte ett biologiskt vapen för då skulle fler procent dö och färre eller inga smittas. En falsk sida från tidningen Norra Halland påstår att någon elev från Lindälvsgymnasiet i Kungsbacka blivit smittad i Finland, men sidan är fejkad. Eleverna hade bara varit i samma område som en som var smittad. Och pengarna som Bill Gates skänkt till ett företag som sägs ha sökt patent på coronaviruset (fast det inte finns ett utan många, varav bara sju smittar människor) gavs för utveckling av vaccin för ett annat coronavirus hos höns. Om jag kan hålla alla felaktigheter i huvudet. Den sanningen spreds tydligen i fb-gruppen Kolloidalt silver 2.0. Folk råds att äta stora doser c-vitamin för att inte bli sjuka, i Indien rekommenderas ett homeopatiskt medel, men då är nog d-vitamin klokare. Jag tror snarare att Mark Zuckerberg är skyldig än Bill Gates, men det får stå för mig. Jag irriterar mig en del på Facebook. Vidare visar en video från Iran hur män och pojkar slickar på ett heligt galler för att bota världen från Coronaviruset. Om videon är sann, från nu och om Corona (vet inte vem som står för innehållet och textningen), så är det ju helt makalöst vilken övertro på religion över vetenskap som tillåts skada resten av världen. Jag är själv ordentligt kristen och har all respekt för folks rätt att tro vad de vill, men jag tycker det är oansvarigt att de tillåts tro att jorden blir renad från ett virus om de slickar på samma yta som tusentals andra vallfärdande människor har slickat på. Gallret får vara hur heligt som helst, det bryr sig inte viruset om. I landet med flest dödsfall utanför Kina dessutom, eller är det hela ett skämt som är menat att få oss att tro att de är alldeles infama i Iran? Och att Kina försöker krossa världen med ett virusvapen, men att Bill Gates hann före? Jag vet snart inte vilka konspirationsteorier jag ska tro på.

Ni kan läsa fler intressanta osanningar om Coronaviruset i DN.

Så ska vi fastställa att man inte vet särskilt mycket om särskilt mycket, men Corona är inte värd nån panik. Än. Det finns för närvarande inte ute löst i omvärlden, på skolor, i affärer. Det är fortfarande tal om mindre än 30 smittade personer på en befolkning på 10 miljoner. Jag kan inte ens räkna ut det, men ingen av de 30 kommer statistiskt att dö. Nån enstaka kan behöva vård, men det är allt. Som ME-sjuk ska jag erkänna att jag är rädd för att bli sjuk, jag blir så hemskt dålig om jag smittas av nåt. Så det är ME:n jag är bekymrad över, inte Corona. Och framförallt är jag rädd för att bli så sjuk att jag hamnar på sjukhus, för om de inte kan anpassa efter ME-sjuka i de bästa av förhållanden (sagt med viss ironi rent vårdpolitiskt) så lär de inte höra det i en kris. Och det kan förvärra min ME så att jag inte kommer ur sängen nånsin mer. På allvar. Jag har anledning att vara rädd men är det inte ännu.

Men jag har bara en sak till att säga: Tvätta händerna! Men stanna inte hemma av rädsla, då stannar samhället också och då kunde vi lika gärna ha smittats av ett sms-virus. Men om du blir sjuk (jag räknar inte med att jag har så många läsare att nån av er kommer att bli sjuk), tänk på att även om du är frisk i normala fall och inte mår särskilt dåligt av Corona så kan viruset förstöra livet för svårt sjuka. Jag vill inte heller att Mikael smittas och jag måste vakta hans socker dygnet runt. Så kan ni bara tvätta händerna så ordnar det sig.

4 kommentarer:

modren sa...

Jag blir ju numera nästan aldrig förkylningssjuk. Men igår fick jag ont i halsen och har hostat lungorna ur mig i natt.
Det måste vara Corona från klänningarna jag köpte från Kina precis innan gränserna stängdes.
modren

Sara sa...

När jag var på apoteket i måndags var det en karl som stod vid disken, och för att inte hosta rakt i ansiktet på kassörskan vände han sig ett kvarts varv och hostade rakt åt mitt håll. Ville väl inte sunka ner jackärmen, kantänka.

Från och med nu får nån annan gå på apoteket åt mig. (Nån annan brukar iofs alltid göra det, vete sjutton varför jag fick för mig att gå dit den här gången.)

Anja Olergård sa...

Nån sa att viruset kan leva i fem dagar, men sen preciserade de att det måste vara en slät, icke-porös yta så kartonger går inte. Så det där att stoppa paket var kanske överilat, jag vet inte. Om du har fått Corona av klänningar kan du nog bli känd. Det är ju vad du längtar efter. Viral.

Anja Olergård sa...

Hoppas du hade närvaro nog att ropa Hallå! Men det är så lätt att sitta hemma och komma på vad man skulle ha gjort. Kör med hemleverans från Apotea vettja.