Nyhetsnotis

SvD meddelar:

Samtidigt som kallare väder drar in över Sverige igen, härjar ett flertal skogsbränder i Småland. Bara under söndagskvällen upptäcktes tre stycken nya bränder i de östra delarna av landskapet. Omkring 40 bränder har upptäckts i området sedan april, och nu misstänker polisen att flera av dem kan vara anlagda.

Jag blir så arg så jag får svindel. Den som slösar samhällets resurser på kul, och som dessutom sätter hederliga människors liv i fara, både brandmännen men även vanliga människor som kanske råkar illa ut för att brandmännen är upptagna av en anlagd brand, ska man låsa in och slänga nyckeln. Det är grymt på så många sätt att ägna sig åt att anlägga bränder. Visst, många ungar har luntat, men när det är en vuxen som gör det så borde vettet finnas där. Fy Fabian vad ilsk jag blir. Allt hen äger och har ska konfiskeras för att betala för brandkårens utryckningar. Kanske kan EU samarbeta om några arbetsfängelser i Gulag. Jag struntar blankt i om personen rehabiliteras där eller inte, en som inte kan hindra sina impulser att tända eld på saker ska inte få vistas bland antändligt material. Hen behöver säkert hjälp med sina mentala problem, för man kan ju inte vara helt frisk om man tycker det låter som en bra idé att riskera att skada andra och att slösa med våra gemensamma pengar.

Jag tror verkligen på principen att om man låter en tanke stanna kvar, underhåller den, tänker den fler gånger, utvidgar den, sen börjar agera på den, så kommer man till slut till en punkt när man inte kan styra sig själv. När tanken har växt sig starkare än ens förmåga att motstå den, så har man inget val. Men man har fortfarande ett val i början och i mitten. Man har många, många chanser. Det gäller allt från överätning, spel, porr, otrohet, pedofili, våldtäkt, pyromani osv. Om man vet att nåt är fel men man fortsätter tänka på det och fantisera om det, så kommer man till slut att bli slav under det och skada andra människor. Och man kan stoppa sig själv i början av förloppet men inte i slutet. Vi kan inte lagstifta om att man inte får tänka på saker som kan skada andra, men folks mamma och pappa borde undervisa sina barn om att det är så. Och de som har avsagt sig sin handlingsfrihet genom att göra sig till slavar under ett visst begär borde inte få chansen att skada andra. Jag tänker på när Linas hus brann upp. Att göra så med vilje mot nån är så hemskt. Ja, först blir jag arg, sedan blir jag ledsen. Det är synd om pyromanen också såklart, och om pyromanens mamma. Men i ett civiliserat samhälle ska det vara mest synd om de oskyldiga offren. När brottsoffren får mindre omtanke än brottslingarna är något rejält fel. Applicera på valfri dom du läst om nyligen.

1 kommentar:

modren sa...

Jag tänker på den här sångaren som anklagas för misshandel i Sverige. Jag tog genast parti för offret och tyckte det var bra att myndigheterna inte gav efter för "publiktrycket" (eller ens Trump) och släppte sångaren fri. Men idag läste jag nåt som Leif G v Pehrson skrev i tidningen om att offret var en värsting som sen han kom till Sverige för fyra år sen bara har ägnat sig åt brottslighet. Fick lite bättre perspektiv på händelsen. Vem började slå eller provocera? Vem kände sig hotad? Sångaren kände sig kanske som indierna som anfölls av en tiger och bara kunde välja mellan att slå ihjäl den och hamna i fängelse för det, eller att låta sig ätas upp av tigern.
Ett mynt har avgjort två sidor. Man borde inte dra alltför förhastade slutsatser.
modren