Mjölksyra

Jag har al!tid tyckt att mjölksyra låter så vänligt. Mjölk bygger starka kroppar ungefär. Lite trött efter motionsspåret har jag tolkat det som. Minns inte ö h t hur det känns att motionera och bli trött.

Men jag läste en artikel av typ en kvinnlig världsmästare i cykling men som fått ME. Hon var van vid träning, hon tränade ofta 30 timmar i veckan. Och det var på OS- och VM-nivå, så hon var inte nån tunnis. Hon sa att man inte klarar av smärtan i att ligga på mjölksyra på 4 mer än nån timme under ett lopp. Kroppen kollapsar bara. Så 4 i mjölksyra hade hon några enstaka timmar i veckan.

Sen fick hon ME. Då kunde hon ligga på en mjölksyrahalt på minst 4 ca 70 timmar i veckan. Jag svär inte på Bibeln att jag kommer ihåg 70 rätt, men jag tror det. Men så det är alltså som om vi skulle cykla Tour de France varenda dag, hela dagen, vecka ut och vecka in. Jag har aldrig fattat att mjölksyra faktiskt kan göra så ont. Jag har ju mycket problem med mjölksyra i benen men vi har sån liten lägenhet att det blir jobbigt att köra rullstolsslalom mellan fåtöljerna, plus att jag inte kan sitta ner och nå mina mediciner t ex. Och jag orkar nog inte sitta när jag förbereder mat, för allt blir fel, man kan inte skära för man är för lågt ner och då tar det längre tid och man har inte vunnit nåt med armarna rakt fram istället för neråt. Men om jag cyklar Tour de France varje dag är det inte konstigt att jag har ont och är trött.

Men det som verkligen slog mig var att som elitcyklist höll hon sig under 4. Som ME-patient har hon mätt sin mjölksyrahalt av vanliga vardagsaktiviteter men det går inte, för den mäter inte högre än 25.

Dels blir jag lite mer tålmodig mot min kropp då, och dels blir jag heligt vred på politiker som låter miljontals människor världen över bli utan att man forskar fram en bot, utan att man under tiden ger oss symptomlindring, hjälpmedel, hemtjänst, hemsjukvård där det behövs, och respekt och förståelse från vårdens sida. Jag behöver min vårdcentral men jag är så trött på deras inkompetens de senaste 11 åren att jag känner mig som hulken när det börjar spänna i bröstmusklerna av ilska. Snart kommer mitt gröna utbrott när jag slår sönder stolar och datorer under gutturala skrik.

6 kommentarer:

Sara sa...

Du kommer ihåg rätt.
Sen lyckades hon bli frisk, typ genom kost, tillskott och noggranna mätningar av mjölksyra (antar att hon också anpassade nånting efter mätningarna, man blir ju inte frisk av att mäta nåt).
Fast jag undrar ju genast om hon är ytterligare en som råkat spontantillfriskna, jag har svårt att tro att nån blir tvärfrisk av samma knep som vi andra inte märker nån skillnad av. Fast jag har ju inte gjort några laktatmätningar, förstås.
Surt sa räven.

Anja Olergård sa...

Nej, vi har ju inte mätt nåt laktat, men jag tror inte folk kan göra sig friska. Jag tror deras knep plötsligt börjar funka för att kroppen redan har börjat läka. Annars skulle ju alla femtielva knep som vi prövar också funka ibland.

modren sa...

Vår VCT finns där för att lära oss tålamod. Inkompetens i kvadrat. Har nog inte fått ett recept på tio år som varit korrekt utan jag måste ringa och be dem ändra. Tips på vettigare ställe mottages tacksamt.
modren

Unknown sa...

Hej! Jag kan meddela att fler som använt cyklistens tillskott har blivit betydligt bättre i sin ME även utan att mäta mjölksyran. För att kunna ställa in exakta mått av tillskotten som behövs skall man nog även mäta mjölksyran. Men det är svårt att få till utan ett läkarteam tänker jag.

Unknown sa...

Glömde fråga! Är det någon som kommer ihåg vad cyklisten heter? Jag skulle vilja kunna länka till hennes sidor.

Anja Olergård sa...

Nej, jag minns tyvärr ingenting. Men känns som om det borde gå att googla? ME-pedia är också bra, de har länkar till det mesta så kanske går det att hitta det där antingen under mjölksyra eller cyklist. Lycka till!