Dagens lakrits

Igår såg jag på fb att det skulle vara lakritsutförsäljning idag på ett ställe i "grannbyn". Min man hade sett att jag "gillade" det och begav sig dit innan han skulle hem till nån idag. Men då var det minst 100 pers i kö, så han åkte dit han skulle och åkte tillbaka till lakritsen efteråt. Det var väldigt avancerad lakrits! Inte några vanliga salta balkar, fiskar eller söta cylindrar. Vi har ätit små smakprovspåsar med den allra mest spännande lakrits: Ruby (saltlakrits med rosa choklad och pistagenötter), Rose (laktrits med jordgubbar och rosépeppar), citron (salt lakrits med vit choklad, citron, bergamott och yuzu). Sen också rätt normal sötlakrits men som var väldigt stark (intensiv, smakfull kanske man kan säga. Som att man reducerat lakritssåsen). Sen köpte han också några andra spännande smaker, en vacker burk med mumintrollet på och kulor som var lakrits med mörk mjölkchoklad och whisky (väldigt försiktig eftersmak bara), en burk med tre olika sorters kulor i olika färger, väldigt vackra, med söt lakrits med dulce de leche-choklad, supersalt salmiaklakrits (verkligen!) samt salt lakrits med passionsfrukt och lime. Den med passionsfrukt var riktigt god. Och en till Mumin som var lakrits med vit choklad, madagaskarvanilj och vilda blåbär. De kulorna såg ut som marmorerade puttekulor, supervackra. Jag provade att idka tålamod med dem en gång och lät chokladen först smälta och jag tuggade sen på lakritsen, som då smakade lite mer när den inte blandades med chokladen. Det här var finsmakarlakrits på hög nivå. Som nobelmiddagen fast med lakrits.

På det hela taget en enormt spännande smakupplevelse. Men Mikael pekade på nån burk som han hade köpt för en tjuga och sa att den var god, men inte värd 99:- som var ordinarie pris, och det höll jag med om. Det här var inte som vanliga lakritshimlen, för då tycker jag pandalakrits faktiskt slår allt, utan mer som fina, exklusiva praliner där lakrits var ingrediens, inte nödvändigtvis huvudperson. Det var väldigt spännande att prova de första "extremlakritsarna" men inget som jag behöver äta som lördagsgodis varje vecka. Citron var godast och rosepeppar mest minnesvärd. Och de med blåbär och passionsfrukt var godast av de andra. Men jättejättespännande, ungefär som att vara på vin- eller chokladprovning.

Men trots mitt ode till lakritsen så är det Mikael (och inte lakritsen) som fick mig att gråta när jag insåg vad han gjort för mig. Den juvelen behåller jag gärna för evigt. <3

1 kommentar:

modren sa...

Nämen! Pappa gjorde samma sak som Mikael! Åkte till lakritsstället och köpte en massa olika smaker. Och citronen var god! Men bäst var en fyrkantig låda med nåt som vi inte vet vad det är :-)
Pappa köpte dem för att du och E och R kanske kunde ha lakritsprovning på lördag om ni åker dit och gullar med småkrypen <3
modren