Kanske sant, kanske inte

Jag vet ju inte vilka media man kan lita på. Vissa vet jag helt säkert att man inte kan lita på, men jag är inte ens säker på om BBC och CNN alltid återger saker opartiskt och fullständigt.

Men idag såg jag att en kristen kvinna i Syrien först blivit våldtagen i nio timmar och sen stenar av islamister som tyckte hon trodde på Gud på fel sätt och att Gud, den rätte Guden, stödde deras beteende.

Själv har jag svårt att föreställa mig hur tortyr kan ingå i någons religion. Religion innebär väl som princip hur ska man göra rätt, beveka gudarna, och det brukar inte vara mord. Fast det finns ju historier om sånt också, och korsriddarna som mördade alla som inte ville låta kristna sig är ju en pinsam skamfläck i vår fredsbevarande kristna tro av idag.

Men jag är inte bara lite troende utan mycket. Och att våldta nån i nio timmar är ju en mångdubbelt så stor synd som att tro fel om Gud. Jag tycker inte nåns tro på Gud, under vilket namn eller form de än ser hen, är en synd eller ens en dålig sak. Och jag kan inte förstå hur religiösa människor inte bara förföljer andra religiösa utan dessutom uppför sig fullkomligt barbariskt mot dem. Och kallar det religion!

Jag kände en gång en kvinna när jag bodde i Borås. Hon hette Suhaila och var kristen flykting från Syrien. Så redan för 20 år sen så blev kristna förföljda i Syrien. Och jag blir faktiskt heligt vred. Ingen har rätt att skada andra människor i religionens namn. Det är inte religion. Det är att använda något vettigt som ursäkt för att göra nåt absurt.

Lika väl som förintelsen är förfärlig är det oacceptabelt när kristna förföljs och mördas av islamister. Jag är inte rasist när jag säger det, för jag riktar mig inte till någon specifik grupp som jag därmed diskriminerar, utan alla som behandlar andra illa i religionens namn gör del och ska straffas. Det enda religionen ska få en till är att vara mer god, vänlig, göra sånt som gör gudarna glada, som att ge pengar till fattiga, skänka glasögon till fattiga länder, betala för barns skolgång osv. Och i alla sina möten med andra människor behandla dem med respekt, intresse och så mycket förståelse man kan uppbåda.

Fast enligt min egen devis då så borde jag visa förståelse för de som mördar kristna? Nä, förståelsen gäller inte om man mördar. Det behöver man aldrig förstå. Det ska man bara inte tolerera. Det är säkert bra om några forskare förstår varför vissa mördar, men vi vanliga människor behöver inte förstå att islamister tycker att deras tro på sin Gud ger dem rätt att förinta andra gudstroende medelst tortyr.

Jag har bara känt en troende muslim, såvitt jag vet. Hon var jättegullig, men som jag förstår inte jättereligiös. Jag känner för troende muslimer, alltså till skillnad från islamister, som jag kände för goda katoliker när det började uppdagas hur många präster som förgripit sig på små pojkar. Och om jag trodde på samma religion som Donald Trump skulle jag känna mig rätt obekväm över hans beteende. Det finns goda och ruttna ägg i alla korgar.

Religion är viktigt för mig. Det ger mitt liv mening, styrka när jag är svag, och fördjupar min glädje. Sen gör den mig förhoppningsvis till en bättre människa med tiden, eftersom jag inte tror på ursäkten Jag är född sån. Man kan och bör ändra sig till det bättre, det är ju ens skyldighet mot de människor man lever med. Och på ett mer flummigt plan ens skyldighet mot hela mänskligheten och jorden vi delar på. Mer fred, mer samarbete, mer omtänksamhet.

Det har ju varit en del tal på sistone om månlandningen. Preaidenten sa nåt fint om fred, och nattvarden var den första "måltid" som intogs på månen. Klart att det var politiskt rävspel med där också, varken kapitalism eller diktatur hindrar oss från sånt, men av alla historiska händelser under mänsklighetens historia tycker jag månlandningen ärå den största. Vi har färdats i rymden och gått omkring där. Ur ett personligare perspektiv tycker jag den största nyheten för mänskligheten är barnet som föddes i krubban och dog och uppstod för oss, men jag förstår om man vill hålla religionen borta från nyhetsstudiorna. Mänskligheten är egentligen fantastisk. Men det är också synd om människorna. Och vissa borde skjutas på fläcken. Men den som bestämmer över det måste vara oerhört rättskaffens. Men några som har våldtagit en kvinna i nio timmar och sen stenar henne, jag vill på nåt vis ha bort dem från mänskligheten. De har försuttit sina förmåner. Men vad man bör göra med dem vet inte jag. Det är ju också tecken på moralisk utveckling att kunna förlåta. Men om nån har slagit dig tio gånger så är du inte moraliskt högtstående om du också förlåter den elfte misshandeln. Jag har hört det sägas om en sexförbrytare: alla måste ju få en andra chans. Njae, det är jag inte säker på.

Och NU kommer jag på att jag hade tänkt äta popcorn framför teven ikväll. Oh well.

1 kommentar:

modren sa...

Och jag kom att tänka på ett citat av Erik Gustaf Geijer:
"Den har tro för vilken mycket är heligt."
modren