Heja Sverige!

Har precis varit på ögonakuten och det var en fantastisk upplevelse. Finfin service, max 5 min väntetid, noggranna undersökningar, tydliga förklaringar och råd inför framtiden. Och gratis. Det är ju nästan så man blir sosse på kuppen. Folk ska få vård utan att ruinera sig. Det kommer jag att hävda tills den dag jag dör. I vårdkön :-)

Diagnosen blev som väntat glaskroppsavlossning. Jag har haft svarta prickar och genomskinliga amöbor i synfältet sen i torsdags, och även ljusprickar som gjorde mig nervös. Men glaskroppsavlossningen har inte dragit med sig nåt av näthinnan som var hel. Ljusprickarna är när glaskroppen drar i hornhinnan. Jag fick råd om hur jag ska anpassa mig och vad jag behöver se upp med och hur bråttom det är då.

Sen har jag i en månad också haft problem med dagliga smärtattacker i ögonen, så pass ont att jag har gråtit av smärtan. Det fick jag också besked om och det är torra ögon. Så nu ska jag ta ögondroppar. Igår när jag tog min första dos fick jag ont i ögat som om det var syra. Tydligen kan hornhinnan bli repig av torrheten och då gör det ont. Så nu ska jag ögondroppa 4-5 ggr om dagen. Och har fått en tjockare variant till natten. Fått och fått, har köpt själv.

När jag fick ljussymptomen i torsdags natt blev jag rädd. Flytande skräp i ögat har ju alla haft, men inte så mycket som nu, men ljusfenomen är inte bra. Men så var jag nervös för akuten, senaste gången tog knäcken på mig med 6h i korridoren och ändå inte något läkarbesök. Men nu fick jag komma till en särskild ögonakut och det var tyst och lugnt och jag fick ligga på en brits i korridoren bara 20 minuter medan medicinen verkade. Annars hade man fått sitta upp, så britsen var fin specialbehandling.

De kollade också trycket eftersom jag har grön starr i släkten. Det ska jag göra en gång om året i fortsättningen, och jag förstod inte riktigt förklaringen men det är inte bara trycket (som de mäter hos optikern) som indikerar grön starr utan också nåt annat, så det är bäst att gå till ögonläkare hellre än glasögonoptiker. Jag blir gärna kund hos St Eriks. Det är så fantastiskt att få en riktigt bra erfarenhet av vården. Som omväxling.

Men då har jag fått en ny diagnos. Är nog uppe i tvåsiffrigt nu tror jag. Och de flesta av mina vårdbesök numera verkar vara till specialister. ME:n håller sig i skinnet kan man säga, gör inga plötsliga eller konstiga krumbukter, men andra saker börjar pile up.

Så tacksam att bo i Sverige. Ironin i att på nationaldagen få besvär som man sedan får utrett gratis på sjukhus fort som ögat (badabam!). Jag vet att folk pratar om naturen, maten och vad det nu är, men själv är jag just nu mest tacksam för att vi har bra vård som man har råd med. Tack Sverige!

1 kommentar:

Sara sa...

Jag tyckte att glaskroppsavlossning lät väl så läskigt, så jag fick googla lite. Fantastiskt med bra vård och ännu mer fantastiskt att de inte körde över din ME.