Sjukförsäkring

SVT har gjort reportage om en ME-sjuk, Malin, som efter sex år blev av med sin sjukpenning. FK har nästan som regel att avslå, förr eller senare, med förhoppningen att personen inte orkar sätta sig emot och börjar jobba om de kan, går till Socialen istället eller lever på anhöriga. Dessutom har FK en helt orimlig regel att man måste överklaga varje sjukpenningspetiod för sig. Så säg att du har varit sjukskriven sen juli 2010 och att FK säger att fr o m juli 2016 så tänker de inte betala ut sjukpenning. Du fortsätter att bli sjukskriven, låt oss säga tre månader i taget, och fortsätter skicka in sjukintyg till FK och som ett efter ett avslås. Så småningom har din advokat vunnit det första fallet och rätten säger att FK:s skäl till avslag inte är lagliga och personen ska få sjukpenning. Ja, i juli, augusti och september. Men för nästa sjukpenningsperiod kan alltså FK avslå med exakt samma motivering som domstolen redan bedömt som olaglig. Och man måste ta fall efter fall till domstol. Detta är kvalificerat slöseri med skattemedel! Om FK avslår med förklaringar som inte duger, borde den sjukskrivna personens likadana framtida intyg inte kunna avslås heller, förutom om ny information inkommit. Om FK slutade att avslå sjukpenningsärenden där personen redan vunnit i domstol för precis samma sak, så skulle det finnas mer pengar i potten så sjuka kunde få vara sjukskrivna. Det är där FK behöver ändras, inte att få ner sjuktalen. De slösar medvetet tonvis med pengar på detta. Om jag har fattat någon sak fel, rätta mig gärna.

Jag har annars ett förslag. Vi kan avskaffa läkaryrket helt och bara använda Försäkringsmedicinska rådgivare som kan sitta och slå i tabeller och se exakt hur många dagar man får vara sjuk i en viss sjukdom, resp vilka sjukdomar man avslår direkt. Ett brutet ben är ett brutet ben, man ska ju inte lida extra om man har benskörhet eller komplicerat brott. Och på så vis får ju alla yrkeskriminella som är sjukskrivna för depression sina pengar utan att en läkare måste hotas eller mutas först. Ett vinnande koncept för alla! Vi kan ha ett fåtal läkare på akuten som gipsar ben och återupplivar folk och skickar hem dem med en kod, som FK:s läkare direkt kan slå upp hur mycket sjukpenning det blir för. 5 dagar med influensa. En dag extra för varje dag som feber över 38,5 kvarstår, men högst tre extra dagar. Sen får man ta sig samman. Svenskar är vikingar och kan jobba när en tabell säger det. Skit i feber, huvudvärk och influensamående som varar mer än ett par dagar. Ett par år? Du är inte klok människa, det kan vi inte tro på, det måste gå att träna bort. Du ska nog sluta känna efter så mycket, alla är ju trötta, vet du.

Jag vill också säga ett ord om objektiva fynd. Det används ofta för att rättfärdiga avslag. Dvs patienten har berättat att, då kan man ju sitta och ljuga ihop vilka symptom man vill och gå hemma och ha det fett. (För man vill gärna ligga i sängen utan vänner och självkänsla och med pengar som bara och om man har tur räcker till de nödvändigaste räkningarna.) Men betyder det att inga sjukdomar som inte syns i blodet,på röntgen eller vid titthålsoperation finns? Det är ju synd för alla med schizofreni, psykos, depression, ångest. Kanske kan man i några av dessa fall se något avvikande på MRI av hjärnan, jag är inte säker. Jag har lärt mig att psykisk ohälsa inte syns men finns ändå. Och vad sägs om migrän. En neurologisk sjukdom (diagnoskod ICD-10 G43) utan objektiva fynd. Om man träffar läkaren under pågående och omedicinerat anfall kanske man är grön i ansiktet av smärta, skyddar ögonen mot ljus, rör sig långsamt, spyr. Men allt detta går ju att fejka för den som så önskar. Anser FK att man inte kan vara sjukskriven för migrän för att det inte syns i blod, på röntgen eller med titthålskirurgi? Jag tror snarare att migränneurologer i allmänhet är betrodda läkare. Det finns domslut som säger att man inte får avslå sjukskrivning för ME med hänvisning till objektiva fynd, eftersom det inte existerar några objektiva fynd för sjukdomen, men den finns ändå. Detta brukar handläggarna inte veta om alternativt inte bry sig om. Om patienten inte vet om det och inte överklagar har de just sparat en tunna med pengar. Om personen går till AF eller Soc istället är inte FKs problem, snarare är det en ideallösning för dem. Så överklaga, överklaga allt! Du kommer med stor sannolikhet få rätt. De räknar med att du inte ska orka försöka.

P.S. Jag har helt tappat namnen nu, nej, Eric Ward, Göran Söderlund och ett par till som jag däremot faktiskt har tappat namnen på, är specialiserade på fk-överklaganden och tar mycket rimligt arvode. Man kan nog hitta fler namn på deras hemsidor, nån av dem eller bägge håller på att lära upp fler.

4 kommentarer:

Sara sa...

Så var det ju för mig, jag var sjukskriven i tremånadersperioder (tills min läkare började skriva sex månader eller mer för att minska antalet fall i rätten) och eftersom varje fall tog minst ett år så blev det så att jag ett år hade en årsinkomst på en tremånaders sjukpenning, året efter ramlade det in en del av en period, tio tusen kronor i januari och sen var det stopp för det året. Sista året kom det en försenad utbetalning på resterande belopp -i augusti, så så hade det gått 1,5 år sen senaste slanten. Just av den anledningen, att det tog sån himla tid och de körde sånt utmattningskrig (för vem kan leva på de struntsummorna?) så tyckte jag att det var lika bra att ansöka om sjukersättning också. När jag ändå höll på och överklagade kunde jag ju göra det om något beständigt.

Det är inte klokt vad kraft och energi som gick åt. våren -14 till augusti 17. Tänk att det hände mig. Fast likaväl mig som nån annan, fk är som digerdöden på det viset: den slår urskillningslöst. Alltid en tröst ...

Sara

Anja Olergård sa...

Det är helt otroligt att de inte har tagit kål på dig helt. Fattar inte hur man klarar nåt sånt ovanpå allt annat. <3

Sara sa...

Det är precis som med allt annat, alternativen är ännu värre. Det går ju inte att bara lägga sig ner och dö. Men det hjälpte mer än du tror att ha goda vänner. <3

modren sa...

Sorglig läsning. Tror det behövs ett metoo-uppror mot FK.
modren