Drömprojektet Sofieberg i Hagaparken

BESKRIVNING

I den kungliga oasen Hagaparken finns förutom paviljonger, tempel och kunglig slottsbostad även några få privatägda byggnader. Arrendetomten Sofieberg är en av dessa och ligger i en fantastisk vacker och kulturhistoriskt unik miljö på en kulle intill Turkiska kiosken. Genom prunkande syrener skymtar vattnet nere vid Brunnsvikens västra strand. Byggnaden, som är i behov av en varsam restaurering, är totalt 443 kvm stor och bevarar delar från 1700-talet men byggdes om under sent 1800-tal och renoverades på 1940-talet till nuvarande utseende. Ett verkligt unikt tillfälle för den som vill bo representativt i naturskön miljö med kunglig glans, bara några hundra meter från Stockholms innerstad.

FAKTA

UPPLÅTELSEFORM Arrende - Småhus
ANTAL SOVRUM 6-8
ENERGIPRESTANDA 86
BYGGNADSÅR 1800-tal
UPPVÄRMNINGSTYP Bergvärme
VENTILATION Självdrag
FASAD Trä
TAK Betongpannor
STOMME Trä
VATTEN OCH AVLOPP Kommunalt VA

EKONOMI

TOTAL DRIFTSKOSTNAD 106 300 SEK / År

VÄRME 33 700 SEK / År
EL 5 000 SEK / År
ÖVRIGT 67 600 SEK / År

BYGGNADSBESKRIVNING

NEDERVÅNING 196 kvm
Stora sällskapsutrymmen med två salonger, matsal och magnifik hall. Kök, jungfrukammare, tvättrum, serveringsgång, gäst-wc.
 
ÖVERVÅNING 189 kvm
Hall, bibliotek/vardagsrum, sju sovrum, badrum och separat toalett.
 
VIND
Oinredd vind med gott om plats för förvaring.
 
KÄLLARE 58 kvm
Pannrum med bergvärme från år 2000. El-central och tre förrådsutrymmen.
 
GÄSTHUS 31 kvm
Kök, badrum samt allrum.
 
GARAGE
Plats för en bil.


Alltså, det är ju ett vackert hus!


Här har vi vackra allmänna utrymmen som bibliotek och stora middagsbord samt generösa soffplatser. Kanske kan den oinredda vinden tjäna som hobbyrum. På andra våningen, hiss skulle såklart installeras, skulle sovrummen ligga med varsitt badrum och några gemensamma duschrum förberedda med duschstolar och jacuzzibad. Alla skulle ha bokhylla och regel å rummet och en garderob. Tjusigt inrett, som på gustavianska hotell.

Sova i sitt rum, umgås i bibliotek, matsal, hobbyrum eller teverum. Få mat som cateras hit varje dag, alt lagas av en anställd som också diskar och städar. Hemtjänsten kommer och duschar.

Man kan vara ensam i sitt rum, eller så kan man söka sig sällskap i de andra rummen.

Det finns en lite gäststuga till kocken/städaren.

Plus att man skulle kunna boka matsalen om man skulle träffa släktingar eller vänner. Kan inte bli bättre. Och alla skulle ha sin egen igloo och komet så kunde vi "gå" på promenader i Haga slottspark. Det behöver ju renoveras en del och så är det bara. Men jag har glömt att kolla vad det ska gå på. Så många miljoner har jag ändå inte, men ett ME-hem för 7 patienter som är svårt sjuka men som kan sitta upp och äta en liten stund i a f.

Ååååå, vad jag vill ha det. Fast helst vill jag att det inte ska finnas några me-patienter alls!1 kommentar:

Sara sa...

Pax för gästrummet på sista bilden!