Okänt fakta

Ni vet såna där frågebatterier som gick runt på bloggarna för några år sen när man skulle låta folk lära känna en och tagga fem andra? (Det måste vara då jag skapade kategorin Incurvata, vilket är latin för navelskåderi*.) Ibland, och ibland i korta fakta i artiklar om kändisar, ska man nämna en okänd talang eller "nåt ni inte visste om mig". Jag har alltid varit som en öppen bok (hello blog!!!) och har väl knappt haft några okända fakta om mig själv. Men jag kom på en kuriosa om mig själv som jag ju måste passa på att berätta. Jag har alltid varit sen med saker men jag tror jag har slagit rekord. Jag fick nämligen en visdomstand i somras! Då när jag trodde jag tappat en lagning för nåt kändes annorlunda och det ilade, då visade det sig senare att ett hörn av en visdomstand har tittat ut. Och jag är 47! Jag känner mig väldigt speciell nu när det finns en underlig sak med mig. För detta var ju den första.

*Incurvata in se heter det egentligen, in- betyder in-, curvata betyder böjd och i femininum, in se betyder i sig själv. --Hur visste de gamla romarna att vi skulle komma på Internet och bloggar där folk viker ut sig själva?

Och apropå narcissism så måste jag berätta att jag hade kommit på vad jag ville doktorera i. Jag vet inte om frågan var för stor eller för liten för att svaret skulle vara en lagom doktorsavhandling, men jag är ju intresserad av litterär feminism och särskilt i brittisk 1800-talslitteratur. Med lite tjuvstarter på 1790-talet. Första vågens feminism kan man säga, innan det gick överstyr och man skulle hata män. Det som många hänvisade till då var Paradise Lost av Milton, där han beskriver hur Adam och Eva kom att lämna Edens lustgård och människan blev till. Vid ett tillfälle, spegelscenen brukar den kallas, ser Eva sin spegelbild i en sjö och blir fascinerad av vad hon ser, och det har många använt för att hävda att kvinnor inte tänker djupt utan bara förlorar sig i sitt utseende. Jag som inte tror på den förklaringen har en bättre och mycket troligare förklaring. Här har Eva varit i en lustgård med Adam, skäggig och naken, och diverse djur. Varav de flesta har päls om de inte är fiskar eller ormar. Och så ser hon sig själv, med blankborstat hår, kinder som persikor och inte en musche så långt ögat når. Såklart. Det var ju för sjutton första gången hon såg en kvinna och hon var säkert jättefin jämfört med Adam. Jo, jag gillar killar, men hon var ju femininum till hans maskulinum och såg säkert ut som det! Man får jämföra henne, inte med en akademiker för det var Adam sannerligen inte heller, snarare med en bebis som ser sig i spegeln och har funnit en fascinerande kompis, eller en treåring som dansar framför spegeln till Frozen med leksaksperukshår. Till och med jag, som ju är "akademiker" eller nåt som är detta likt, kan titta på mitt tjocka ansikte när vi ska på dejt och tycka att jag är snygg. Jag tycker snarare att det är en sund inställning till sig själv än ett narcissistiskt beteende som tyder på att kvinnor inte är avsedda att ägna sig åt nåt som kräver tankeskärpa. Jag tror det går att hitta mycket i Paradise Lost som är feltolkat angående män och kvinnor och deras natur. Nåt sånt hade jag velat hålla på med. A Vindication of Women, för att travestera Mary Wollstonecrafts berömda verk från 1792.

Men i verkligheten så kommer jag inte ihåg vad jag lärde mig på universitetet. Denna ME är en obeveklig tjuv. Så jag skulle behöva göra om allt och det får man ju inte. Idag fick jag fråga Mikael vad Torrfäller betyder. Eller rättare sagt om det säkert försvinner efter tvätt. Jag kommer nämligen inte ihåg några av de fall då jag haft plagg som markerats med torrfäller. Saker försvinner från hjärnkontoret och jag vet vem tjuven är men kan inte hindra hen.

2 kommentarer:

Harriet Klarin sa...

Du vet - redan de gamla grekerna (romarna) trodde sig leva i nutid.
modren

Anja Olergård sa...

Och nån av de gamla grekerna skrev att ungdomarna är så slöa och att deras musik är så hemsk. Så visst var då nu. Jag var mest ironisk.