Fler tankar

Svarade på frågor till statistiska centralbyrån om massa saker om min kommun. Inser har bott här i nästan 10 är, vet inget om skolor, barnomsorg, snöskottning, idrottshallen, kulturutbud, gångvägar.

Svara på frågor inför besök på Sköndal och vara med i studie, jag ska bara bli röntgas (säger man det om MRI eller säger man scannar?) och frågorna fick mig att tänka över mitt hälsotillstånd. Så många av frågorna i såna där hälsobattetier brukar vara omöjliga att svara på. En fråga hade två alternativ som var aktuella för mig, både att jag har vissa problem med att tvätta mig och klä på mig eller att jag inte kan tvätta mig och klä på mig. Det beror på vem som frågar och varför! Jag kan klä på mig en gång, men om jag ska läggas in kan jag inte duscha själv. Måste man duscha med särskilt medel före operation kan jag göra det själv, I suppose, fast det tar massa energi som jag borde spara till att stå ut med sjukhusvistelse och orka återhämtning. Jag kan klä på mig själv för det mesta, men det betyder inte att jag kan ta av och på kläder flera gånger efter varandra för olika undersökning är. Eller ens en gång efter en energikrävande undersökning. Så vem är det som frågar och varför?

Annars kände jag mig dum idag. Vi har ett gäng hälsorelaterade aktiviteter, ansökningar om hjälpmedel osv i röret, säger man så? Vi betyder att Mikael gör de flesta. Jag vet t ex inte vem jag ska prata med om elrullstol så han ringer och kollar. Men så idag så ringde de tillbaka till Mikael men ville inte tala med honom utan med mig.jag hade inte varit vaken mer än en halvtimme och vad absolut inte förberedd på vad jag ville. Och så kom jag inte ens på vad det är jag har, så jag stammade på om komet, nej, elrullstol fast stor, vadheterdet, el...  tills Mikael hörde att jag inte förmådde prata och förklara mitt ämne så specifikt utan att vara beredd på frågan, ha papper framför mig och vara mer än nyuppvaknad. Han förklarade hela ämnet och hon ska göra hembesök här, tyvärr vid ett tillfälle som Mikael inte kan närvara vid, men jag får ha gått igenom saken med honom tidigare och köra med mina lappar. Tror jag har glömt vart jag skulle komma. Kände mig dum för att jag eventuellt lät sur när jag sa typ att det var med mening som Mikael ringde så jag skulle slippa. Men jag får fråga M om jag lät sur och om jag gjorde det får jag be om ursäkt.men det som är grejen är att jag är fortfarande rätt intelligent, ibland är jag också snabbtänkt, särskilt när det gäller att häva ur mig skämt och få folket middagsbordet att skratta. Men jag är också kvinnan som snyter sig utan pappa er i luften, för jag kom inte att tänka på det. Jag är kvinnan som idag fick fråga M fyra gånger innan jag förstod frågan. Och den var enklare än jag trodde, det var väl därför jag inte fattade, för jag förväntade mig nåt annat. Jag är kvinnan som inte orkade gå upp ur sängen för att bli duschad, så M fick ge henne 20 min semester.

En kompis är kvinnan som har en salt godisfisk i ena handen och ett klistermärke i andra handen och stoppar klistermärket i munnen. Det är den nivån det ligger på alltså.

Så visst kan det glimra till nån gång, men oftast är det mycket dimma över Lützen om man säger det så.

Och det tär ju lite på självkänslan att inte kunna klara av en sån enkel sak som att sköta ett av sina egna samtal på fem minuter. Men den oförmågan är precis samma sak som när jag inte fattar i spel, när jag har så ont i huvudet att jag går på halvfart, eller när jag helt enkelt ligger kvar i soffan när Mikael kommer hem och packar upp matkassarna. Jag är sjuk, jag är varken egoistisk eller lat eller trögfattad (jag fattar att vi är ett par, inte att han är min personal!). Men man får tänka om alla sina preconceived notions.

Så det är därför jag mår relativt bra idag, fast jag haft mer ont (suttit på stol hos frissa i en timme, suttit på två restaurangstolar säkert 4 timmar, och så sammanlagt faktiskt 3 timmar bilsittning till allt detta på en vecka! Så inte konstigt att jag har ont i dag. Men jätteskönt att vara glad ändå.

Jag har förresten pratat allvar med Mikael om vad jag ska göra för att komma ihåg pacing. Jag gör ofta push and crazy och det är inte hälsosamt! Så jag har bestämt att på morgonen ska jag ta alla mina mediciner utan att bli andfådd. Idag var första gången och det tog dubbelt så lång tid och jag pausade tre gånger mer än vanligt, men jag klarade det. Det andra är att jag ska sitta ner när jag klär av mig. Tar av kläderna när jag ändå sitter på toan och det sparar energi jämför med att klä av mig stående. Så jag klarade bägge, och har flera anpassade mål på en lapp och mål som blir svårare så att jag inte bara gör det några gånger utan verkligen lär mig!

Orkade som sagt inte duscha idag så ni får vänta några dagar med foto. Mikael ska duscha mig på söndag. Vore kul att orka sminka mig i alla fall lite. Just nu är jag helt rödfläckig i ansiktet, jag åt persika igår och idag och det syntes direkt. Vore kul om det lade sig också innan jag vågar fota mig. Vi får se.

Inga kommentarer: