Bra tips

När man är och handlar saker kan det vara svårt eller faktiskt omöjligt att minnas färger i huvudet. Det är nåt med hjärnan och att man faktiskt inte kan minnas nyanser med hur stor säkerhet som helst.

Till exempel ville jag i 2000-talets början måla mitt sovrum beige (det var på den gamla goda tiden innan beige var i var mans hem med olika kaffesmak. Och nu är lattehem en förolämpning, närmast). Jag trodde att jag skulle känna igen färgen när jag såg den, men vis av Ellens två erfarenheter i deras lägenhet i Borås (en beige vägg fick plötsligt en rosa framtoning och när Rob skulle måla över en fläck på vit tapet med vit färg så blev det gulnat papper-beige) så har jag lärt mig att man inte ska lita på sitt öga, hur otroligt det än låter att man inte har rätt.

I sovrummet gjorde jag helt enkelt så att jag tog några tapetprover som såg i mitt tycke rätt likadana ut. Dem satte jag på väggen och glodde på i en vecka, morgon (nåja), middag, kväll. Sen tror jag att jag bestämde mig för en, men att måla ist f tapetsera och då gick vi med tapeten till Beckers och blandade till en exakt färg. Man får också hitta flera färgprovskort, inte bara hitta en beige som ser lik ut, utan hållna bredvid varandra ska de helst vara en fortsättning av varandra. Inga toner av andra färger i, det kommer se värre ut på tapeten! Jag fick i alla fall målat över min fina gula tapet som jag dock was over like the 80:s. Och jag var så nöjd med färgen resten av tiden jag bodde där.

Så färger är svårt. Det kanske ni visste. Man kan ha två föremål i minnet, som man tror har samma färg, och nu är jag tillbaka i nutid igen och snackar teal, och så är den ena ljusturkos, illturkos, skogsgrön i jämförelse.

Funderade om jag skulle släpa med mig ett kuddfodral, eller nagellacket jag fick av Geten. Men så kom jag på vad jag gjort i många år men glömt av.

Man går till en måleriaffär. Och så snor man helt enkelt några såna där fina Beckers-färgkartor, och så jämför man. Inte tror att man har hittat en, utan fortsätt bläddra och hitta några fler som är lika och några lite olika. Du lär dig mycket om en färgs nyans genom att jämföra den med en hel del andra. Jag brukar säga att vissa färger är blandade med mjölk och andra med vatten. Det är inte sant, men det är mitt sätt att sätta ord på olika kvaliteter.

När du då har hittat kortet där både ytterdörren och de nya kuddfodralen är med, då är det den ultimata teal-färgen för sitt hem.

Och trots att jag då noterade att pläden var mer petrol än teal, så tyckte vi att exakt är tråkigt och nära nog ger liv. Nära nog som inte skär sig, alltså!

Så tänk målerifirma, ta några färgprovskort, börja jämföra, och SKRIV SEN på baksidan vad olika saker är. Vi hade fyra kort med oss, skulle haft mörkt trä också. Soffan, väggarna i hela lägenheten är olika intensiva beige färger med guld i, sen har vi två offwhite fåtöljer och en grå (nu har de en cerise strandmoen och jag vill att hela mitt liv ska se ut som den...) och sen vår tealfärgade ytterdörr och kuddfodral som inte kunde matcha varandra bättre ifall de försökte.

Sorry, jag är lite trött och detta hade hunnit sägas på runt tio ord.

Färgnyanser är svårgissade. Matcha hemmafärgerna med färgprovskorten; ta med facit!

Kan jag vinna nåt på detta kloka shoppingtips eller egentligen färgmatchningstips?

Ni som känner för att belöna denna utpräglade entreprenörsanda kan kontakta min man. Han har tel 070-DE TRODDE DU LA INTE.

Nu börjar jag bli omyndig.

Hoppas vi ses igen!!

4 kommentarer:

Sara sa...

Jag kanske också ska ta en lite grundligare approach till mitt vardagsrum och inte bara låta mig själv förföras av nåt som nog blir bra!
Smickrande att nagellacket får vara med i letandet, själv tycker jag att det är aningen för grönt i vissa ljus, men det är möjligt att det är nära nog. Håller iaf fullständigt med om att nära nog är mycket intressantare.

Anja Olergård sa...

Ja men om nagellacket är lite för grönt och pläden lite för blå, så blir väl slutresultatet lagom varierande och levande och spännande!

AL/Scandinavian Christmas sa...

ojojoj, jag försöker verkligen förstå dina inlägg men den där spellchecken ger mig lite motstånd av och till, och den här kommentarfunktionen som ber mig bevisa att jag inte är en robot underkänner mina försök.

Jag börja undra, är jag en robot?

(detta blev godkänt på tredje försöket....)

Anja Olergård sa...

Men hjälp, detta svarade jag på på mail alldeles nyss. Till den där no-reply, känner ni honom?

Ska ta bort robotkaptchan så fort jag orkar släpa fram datorn.

Och nu har jag ändrat fatta telefonens förbättringsförslag... Helt klart är också att jag blir sömnmedelspåverkan långt innan jag märker att jag är det... Point taken, vilket inlägg!!