Närmaste grannar

Jag har haft mycket tid idag. Sov bara fyra timmar inatt och då blir dagen väldigt lång. Men jag har ändå haft lite svårt att använda tiden. Förutom att man blir dålig i kroppen av att inte sova, så har jag haft en anledning att oroa mig. Eller rättare sagt, det har man ju aldrig, för man kan ändå oftast inte påverka det man oroar sig för, så det är ingen idé. Men det har hänt en sak som har påmint mig om hur nära grannar livet och döden är. Gamla människor i all ära, men det är ändå inte chockartat när nån på hundra år dör eller blir sjuk. (Och jag förstår att det ändå är jättejobbigt när nån man älskar -- 100 eller 5 -- blir sjuk och går bort. Plus att jag verkligen inte menar att förminska en sådan händelse i nåns liv som läser det här.) Men det är inte samma sak när en som inte är gammal än blir allvarligt sjuk och kanske flämtar på dödens rand. Det ska inte sitta slangar i människor. Och föräldrar ska aldrig behöva mista sina barn. Det är bara fel, mot naturen.

Så från att googla på hjärnblödning är det rätt långt till att kolla på skor eller lolcats eller ens vettiga vänners bloggar. Och eBay förlorar kampen på en sekund när döden är med i spelet. Det måste inte ens sluta med död, för steget mellan liv och död är bara en millimeter stort, medan steget mellan nästan död och tillbaka till livet kan vara många mil lång.

Hur som helst stämmer tydligen det där som de säger i strokereklamen som går, att om nån verkar lite konstig ska man be dem om tre saker, som man kan minnas med hjälp av ordet AKUT (länk till AKUT-testet):


Ansikte
Kan personen le och visa tänderna? Om ena mungipan hänger -- ring 112!


Kroppsdel arm/ben
Kan personen lyfta armarna och hålla kvar dem i 10 sekunder? Om en arm faller -- ring 112!


Uttal
Kan personen upprepa en enkel mening som "Det är vackert väder idag"? Om personen sluddrar eller inte hittar rätt ord -- ring 112!


Tid
Varje sekund räknas. Tveka aldrig. Ring 112 direkt.

Inga kommentarer: