Dagens fråga

"Vad är att vara trasig egentligen?" frågar filosofiska Elise J på fejan.

En fantastisk fråga. Sätter igång hjärnan på stört.

Trasig kan ju vara ett par strumpor med hål på. Och inte är det strumpans fel, oftast, utan 1) att man har råkat klippa i strumpan när man klipper bort lappen (gjorde jag med mina senaste), 2) att man har lite för riviga hälar så strumpan blir sandpapprad, eller 3) att strumporna helt enkelt var av så dålig kvalitet att man inte kan begära att de ska hålla (Mikaels Dressman-strumpor med tryckkknappar).

Trasig kan ju vara en LP med hack i (är ni så gamla?), så det blir hopp i låten. Låten är det ju fortfarande inget fel på, men man kan bara inte riktigt lyssna på den. Det har hänt en olycka nån gång.

Eller så kan man kanske kalla Steve Jobs kropp trasig. Den fick cancer och dog.

Min kropp är väl också trasig. Den har gått sönder och funkar inte som den ska. Det är inte bara att byta batteri, utan nån sorts reparation behövs.

Och om nåt är trasigt men det finns nån som kan laga felet, då är trasig inte nödvändigtvis något särskilt illa. Det kanske tar lite tid och pengar, vilket ju kan kännas jobbigt, men ingen större skada är ju skedd, no pun intended. Får många år sen tittade Elsa på mammas och pappas video som var sönder och sa bara: Lob sixa. No biggie liksom.

Och av trasor kan man göra trasmattor.

Trasig är kanske inte så dålig. Men en människa som är trasig, vad är det? Kanske en pedofil. Skulle tro att de är riktigt trasiga inuti. Våldsverkare i allmänhet också. Nåt har nog gått sönder hos dem genom åren, på grund av andras behandling av dem tror jag.

Däremot tror jag inte man kan kalla en psykiskt sjuk människa för trasig. De saknar nån dutt eller mojäng, och behöver medicin. Typ som att smörja ... nåt man smörjer.

Fast en psykopat är ju på ett sätt psykiskt sjuk men blir inte frisk med medicin. Och det får man väl kalla trasig.

Ni ser, det här var inte lätt!

Vad tycker ni är att vara trasig?

2 kommentarer:

Monnah sa...

För mig är trasig att det finns hopp. Är något kaputt går det inte längre att göra något... När G var liten brukade han vara lite hårdhänt med sina teckningar, så vi fick göra honom glad med "Äsch, det gör ingenting! vi kan laga med lite tejp.". En dag hände det som inte fick hända då vi bodde i Philadelphia. Datorn kraschade och K blev alldeles frustrerad. "Det gö ingenting. Du kan gala den med tejp!" Så barn är visst smartare än vuxna. De förstår att det finns hopp, att man inte behöver ge upp för att något inte funkar.

AL/Scandinavian Christmas sa...

hmmm. spontana språkkänslan hos mig är att ting är trasiga när en skada har inträffat. En människa är trasig först när skadan är av sådan art att den inte går att återställa eller reparera till fullo. En trasig människa har utsatts för sådant som ärrar själen svårt. Men skador eller trasigheter är naturligtvis helt frikopplade från människovärde.