Anfäkta och anamma!

En person som är släkt med mig men inte bor i Sverige, men jag säger inte vem, kom en gång in i köket där jag stod, och sa: "Ibland e de så gött å säga faan". Jag brast ut i gapskratt åt detta oväntade filosofiska utspel.

Sen har vi ju tillfället när jag var icke fyllda två och lyfte telefonluren och svarade med en evighetslång tirad av de värsta svordomar man kan tänka sig. Mamma visste knappt själv att alla fanns (och needless to say hade hon inte lärt mig dem, tillika var hon helt chockerad över att jag nånsin hade kommit i kontakt med några av dem, let alone de lite värre orden). Historien får sitt lyckliga slut när jag nöjt tillägger: "Så säger mamma." Det var svärmor.

Har man andra önskemål på sitt språk än att uttrycka sig med "järnspik", kommer här en del fantastiska alternativ. Det är Kapten Haddocks bästa eder:

alabasterskalle
anfäkta och anamma
asfaltplågare
bildstormare
bygdesnille
dynamitgubbe
ektoplasma
flåbuse
fockhals
galgfågel
galoschkäft
glödsvedda kölsvin
grobian
guanokrämare
guttaperkahjärna
gyckelmakare
kannstöpare
karnevalsdiktator
kataklysm
knölföda
krabbsaltade tångräkor
krabbtaska
kråmgädda
kräkvinspimplare
landsvägsmarodör
likbjudare
lipsill
luspudel
malliga mollusker
mudderpråm
näbbgädda
orgeltrampare
plattfot
plikthuggare
rullsvansapa
rötägg
sabelskramlare
sillmjölke
sillstrypare
skabbhals
skråpuk
skräling
snabelamöba
snyltrot
sopprot
spärrballong
svinpäls
sötvattenspirat
tagghuding
Källa: Björn Wahlberg, Tintinöversättare, adoptera ett ord-kampanjen, DN (Här är en länk till en fler av svordomarna, på fler språk!!! Eller vad sägs om Feuerfresser, Makrelslugere, Slimmerick, Driedubbel ovegehaalde boominfanterist, Mameluk, Carpetsellers, Végétarien, Vivisectionniste, Cro-Magnon, Crétin de l'Himalaya, Grenouille mm mm mm)

Mitt enda motkrav är att jag skulle önska mig ett som inte så direkt har med en människas värdelöshet att göra. Typ slå sig på fingret med hammaren-ord.

Aprens är rätt bra.
Järnspik är klassiskt, men inte riktigt min stil.
Bugger är tyvärr perfekt för ändamålet, men är inte så gulligt som det låter. Bollocks likaså. Trots sitt etomylogiska rekordursprung 1200-talet (se OED i Wikipedia):

The word has a long and distinguished history, with the Oxford English Dictionary (OED) giving examples of its usage dating back to the 13th century. One of the early references is John Wycliffe's Bible(1382), Leviticus xxii, 24: "Al beeste, that ... kitt and taken a wey the ballokes is, ye shulen not offre to the Lord..." (any beast that is cut and taken away the bollocks, you shall not offer to the Lord, i.e. castrated animals are not suitable as religious sacrifices).

Den käre überliberalen M gillar inte heller att jag använder adjektiven sossig och pleb. Typ att jag sårar hans innersta :)

Apropå vänsterpolitik berättade Bettan att hennes pappa hade frågat när hon ringde hem på fars dag (i USA) nu för nån vecka sen eller två: "Det finns väl inga liberaler i sällskapet?" Hon hade automatiskt svarat nej, men fick senare reda på att det nyaste tillägget till familjen har gått på Unga örnar och kan sjunga längst på Internationalen av alla i familjen. Bettan tyckte det var tur att doktor John inte fick reda på det. Hans hjärta mår dåligt som det är av Obama :) Dessutom gifter sig Jennie den 8/8 med en liberal ateist. Och ovanpå det vill hon inte ha ett band på sitt bröllop, utan en DJ !!! (John är jazzpianist av hög rank och Bettan hade visst ett typ 12-mannaband med några av New York state's bästa jazzmusiker på Johans & hennes bröllop).

Hur kommenterar man nåt sånt? Anfäkta och anamma, pöblars morgon! Det är det också gött å säga!

Inga kommentarer: