Flygrädsla

Jag skrev, som ni ser, flygrädsla som rubrik. Jag skrev som vanligt ett stavfel och det första stavnimgsförslaget plattan gav mig var flyg rädsla, och det andra var flygrädsla. Varför får det finnas produkter som föreslår en felstavning före en rättstavning? Jag hade ju dessutom stavat fel på en bokstav, inte på ett mellanslag. Grr.

Men tillbaka till ämnet. Såg en dryg kvart på ett program om flygolyckor och det var ett plan som kraschat i Schweiz. Lång historia kort så kom utredarna fram till att piloten var för dålig och andrepiloten för underdånig så han inte ifrågasatte sin äldre kollega när han borde ha gjort det. 24 personer miste livet. När man undersökte pilotens bakgrund såg man att han ansökt flera gånger men inte klarat nåt med navigering. Och så hade han, när han till slut ändå blev pilot och arbetade som turistpilot i Schweiz, navigerat fel och kommit in i Italien av misstag. Misstaget upptäcktes först när passagerarna såg gatuskyltar på italienska. Jag misstänker ju att det är en skröna, för i Ticino, den italienska kantonen i Schweiz, är gatuskyltarna också på italienska. Men han kan ju ha kommit så väldigt mycket fel att de inte ens skulle ha varit i närheten av varken Ticino eller Italien. Man vill ju inte gärna tro att de inte är korrekta på ett program om flygolyckor, där hela grejen går ut på att ta reda på saker exakt.

Hur som helst, var man inte flygrädd förr så kan man ju bli det av ett sånt program! Men varje flygolycka utreds minutiöst och det är i princip så att samma misstag aldrig sker två gånger. Nån gång har jag sett hur ett helt jetflygplan kraschat för att reparationsmanualen hade missat att nämna specifikt att man skulle använda en ny bricka när man bytte en viss mutter. Så varje olycka förbättrar på ett sätt flygsäkerheten. För alla utom för dem som faktiskt var med om olyckan, de har ju en 100%-ig skadeförekomst på den flighten. Så är det med statistik.

3 kommentarer:

Sara sa...

I somras läste jag en bok om en svensk kille (från Jordbro, nästan dina krokar) som är total mytoman och fejkade till sig jobb som pilot. Kul bok, mindre kul att flyga med. Och intressantast var nog just det där om att han ville bli känd som fejkpiloten som lurat alla.

Harriet Klarin sa...

Jag läste en story om en skotsk pilot som satte i system att inför varje flygning gå och sätta sig bland passagerarna. Sen undrade han högljutt varför planet aldrig gick. Sen sa han att om inte piloten kommer snart så tänkte han själv gå fram och köra planet. Sen gör han det - går fram till cockpiten, går in och startar. Folk på planet blir givetvis livrädda.
modren
tycker f ö att det finns alldeles för många fejkande läkare

Anja Olergård sa...

Men hjälp, vad konstigt folk det finns!