Black Friday

Jag läser om folk som vill spy på Black Friday. Tycker det är så hemskt för miljön och köphetsen.

Men jag tänker såhär. Ifall ens epilator som är mer än tio år gammal har gått sönder, kan man inte få ett bra pris på en ny? Om man har barnbarn som ska få julklappar, kan man inte få ett bra pris på det? Om man behöver ny foundation eller nya stövlar, vad är det för fel på att köpa det på fredag? Även om ens mascara kanske inte ens är slut, vad är det för fel med att köpa en på fredag och lägga den i badrumsskåpet tills den gamla är slut? Om man nu inte har nån extra hemma redan, folk kan ju tänka själva.

Det är inte fel att köpa saker, att konsumera. Vi kan inte säga att alla ska gå bakåt i tiden och sy sina kläder, banka dem rena i floden, och att man bara får äta det man odlat. Det måste vara okej att använda mascara om det gör en lyckligare, och man måste få ha fler än ett par skor.

Men var den övre gränsen går, det kan inte jag eller nån annan avgöra. Att ha flera skor när folk svälter är kanske inte moraliskt. Men jag tycker inte gränsen går vid två par skor. Dock är det bra att emellan åt tänka efter om man har nog, och antagligen komma fram till att man har det. Och minnas att man inte lagar hål i själen genom shopping.

Men om man inte behöver nåt så behöver man inte köpa nåt på Black Friday. Spy inte galla över den som har väntat på en ny brödrost och köper en på fredag. Man får rosta bröd. Måste inte göra det över öppen eld.

Inga kommentarer: