Vilket spel!

Jag köpte ett spel förra veckan som jag hörde om på Facebook. Det är en holländsk idé, det heter Vertell?s och betyder ungefär Berätta! Det går ut på att man ska prata på riktigt med varandra utan att ha telefonen framme, och det låter ju som nåt jag skulle gilla, så jag beställde det och tog med det till Jojo igår. Hade inte läst frågorna eller spelreglerna, och jag blev väldigt förvånad! Kommentarerna var att det var lite som ett nyårsspel där man ska tänka tillbaka och framåt, men det var ändå lite djupare än så. Frågorna lirkade fram en uppriktighet och en intimitet som jag uppskattade. Det var emotionellt "arbete" snarare än småprat och det var helt fantastiskt att ha sån fin kontakt med folk som man fick genom att alla svarade så ärligt. Och jag kände sån stor kärlek till alla som var där, inte bara pga spelet men också för att de verkligen är så fina människor. Jag har inte fått några egna barn men Mikaels är ju bara för bäst. En verkligt ynnest.

Givetvis ska jag inte berätta nåt om vad nån sa, men en fråga som Mikael och jag pratade om i bilen på väg hem var den där man skulle säga två egenskaper man uppskattade hos sig själv, och också gissa vad en person tre steg bort skulle säga för egenskaper om sig själv. Just för mig som har blivit tvingad bort från Göra till Vara var det lite läskigt. Jag kan inte längre fästa mitt värde på vad jag kan utan får träna på att tycka om den jag är. Och det är mycket lättare att vara stolt över sånt man är duktig på, eller i alla fall att tycka om den man är när man är duktig på saker. Att våga säga att man tycker om att man är omtänksam eller stark är jättesvårt, jämfört med att man är smart eller snygg. Så det var ett fantastiskt spel, och en fantastisk kväll. Och gav mig mycket att tänka på!

P.S. Apropå spel så frågade de idag på Pointless om ord som slutar på -ind. Jag svarade Tamarind och det var ganska låga poäng på det. Men Mastermind och Womankind hade varit pointless. Men vad skulle jag säga, jo, när tävlingsdeltagarna svarat pratade programledaren och domaren lite sinsemellan, som de alltid gör, och då svarade stackars programledaren att han skulle svarat friend. Och sen kom han på sig, att han precis svarat fel i tv på ett ord som de flesta barn kan stava rätt till. Han kände sig märkbart generad men blev inte röd i ansiktet. Vad stark man måste vara som tål en sån grej. Det var imponerande faktiskt, nu när jag tänker hela tiden på inre egenskaper.

4 kommentarer:

modren sa...

Vad är Pointless? Nån sorts spel? Ord som slutar på -ind?
Bind, blind, grind, hind, kind, lind, vind.
Jaha, engelska? Mind, bind, blind, grind, kind, behind, wind, find.
Måste det vara flerstavigt? Men det är ju inte friend :-)
modren

sara sa...

Å, jag har också tänkt köpa det där, jag skickade länken till L häromdagen, men nu hade jag förstås glömt bort det ... Få se om jag kommer ihåg det tillräckligt länge för att beställa det!

Anja Olergård sa...

Pointless är en engelsk frågesport där det går ut på att ge obskyra svar. De har frågar 100 personer massa saker och så ska man gissa på sånt som färst folk har gissat på. Det är väldigt varierat i teman, dvs allt från ord som slutar på -ind, som så få folk som möjligt har tänkt på alltså, till länder under ekvatorn eller vad folk har i frysen. Vet inte exakt vilken kanal det går på, förmodligen en som kallas BBC Brit.

Anja Olergård sa...

Hoppas du kommer ihåg det! Det var ovanligt och minnesvärt.