Fel val kan aldrig leda till rätt konsekvens

SvD skriver:

I lördags mördades en 28-årig svensk kvinna i Sydafrika under sin smekmånad. Men varken resebolagen eller utrikesdepartementet avråder från resor till landet.

– Vi har inte ändrat våra reserekommendationer. Det gör vi först vid ett krigsliknande tillstånd i ett område, inte för en enskild händelse, säger Tobias Nilsson vid UD:s pressjour.

För att undvika att hamna i farozonen upplyser resebolagen om olika säkerhetsföreskrifter för resenärer till Sydafrika.

– Vi får ibland frågan om det är okej att köra bilen under kvällen in till Kapstaden för att gå på restaurang. Det är inga problem, men om man ska åka från hotell a till hotell b bör man göra det på dagtid så att man inte åker runt och letar efter hotellet i mörkret i fel område, säger Tomas Polazek.

Även den Svenska ambassaden i Sydafrika ger ut omfattande råd för resenärer som ska åka till Sydafrika. Där står bland annat följande:

* Undvik att besöka de större städernas centrum kvälls- och nattetid, om det inte sker på till exempel restauranger, biografer eller teatrar.

* Undvik att öppet bära kameror, smycken och andra värdesaker.

* Besök inte kåkstäder på egen hand, utan se till att vara i sällskap med en erfaren guide eller chaufför.

* Om du utsätts för rånförsök eller ett försök till exempel bilstöld är det viktigt att i möjligaste mån försöka hålla dig lugn och lämna över de ägodelar som förövaren kräver.

Tidigare på kvällen ska det nygifta paret ha ätit middag på en restaurang i Somerset West, några kilometer utanför Kapstaden. På väg hem från restaurangen bestämde de sig för att åka genom området Guguletu, för att ta en titt på nattlivet.  (Vid 23-tiden, stod det att det var.)

Okej, jag tror inte automatiskt på det som står i tidningarna. Men OM det som står i tidningarna är rätt, så kan man dra en del allmänna slutsatser. Vi i familjen vet ju lite mer om Sydafrika än den gängse turisten; Johan (bror) har bott i Sydafrika och Rob (svåger) är född och uppvuxen där. Johannesburg lär vara lite vildare än Kapstaden, men samma principer gäller.

Johan lärde sig en del nödvändigt beteende när han bodde där: Kör inte bil med slips på dig. Då ser du rik ut och lockar fler rånare. När du stannar vid rödljus, se till att det finns en bils utrymme framför dig, så att du kan köra ut snabbt om det kommer beväpnade rånare. Och vissa ställen åker man bara inte till. Andra åker man bara till i dagsljus.

Robs bror och hans fru och barn var med om en förfärlig händelse när beväpnade rånare trängde sig in i deras hem (efter att ha dödat vakten på området???), band dem, och stal vad de hade under pistolhot. Skillnaden är att de inte också våldtog frun och barnet, för det brukar gå så... Dottern fick gå hos psykolog länge, länge, och börjar fortfarande gråta om hon ser svarta män i the mall.

Robs andra bror är specialpolis (the swat team) och har bland annat firats ner från helikopter när beväpnade kidnappare hade tagit över tågstationen. Han tömmer lika många magasin kulor per vecka som the swat team i NY eller LA gör på... jag minns inte om det var en månad eller ett år.

Med andra ord. Om man bara skaffar sig lite kunskap om Sydafrika inser man att det inte är som hemma. Och att man inte kan uppföra sig som hemma. Jag säger inte att kvinnan som dog får skylla sig själv (eftersom jag inte vet hur sant media har rapporterat), men möjligheten finns faktiskt att de gick emot de råd de hade fått. Och i så fall händer det farliga saker, särskilt i ett land som Sydafrika där laglösheten råder på många platser. Templet har barb wire fence och en skylt med orden: Trespassers will be met by armed response. K-pistar runt templet? Ja, det säger en del. Johan bodde i ett så kallat gated community, där det fanns en tungt beväpnad vakt vid ingången. Robs bror också, och ändå räckte det inte.

Bild på templet hämtad här.

Sydafrika är ett drömland vad gäller vädret, naturen och djurlivet. Men precis som man inte går in i en lejonbur med en kostym av kött och börjar klappa lejonen, så håller man sig till reglerna för att vara trygg i Sydafrika.

Det här är ingalunda en dom av det stackars smekmånadsparet. Jag litar inte helt på media, så jag har ingen åsikt om de gjorde rätt eller fel.

Men principen är sann. Om man väljer fel, kan man aldrig få rätt konsekvens.

Aldrig.

Inga kommentarer: