Vill vara läkare i såna här lägen

Har börjat läsa artiklar om ME och hjärtproblem, eftersom jag ska till hjärtspecialist på onsdag och den personen inte lär veta särskilt mycket om ME också.

(Jag uttrycker mig här mycket lekmananmässigt, och har jag sagt fel på nåt, skjut mig inte. Det här är så som jag har fattat det i alla fall.)

Det visar sig att den sjukare "halvan" av ME-patienter och som står upp kan befinna sig i ett tillstånd av nära heart and organ failure. Vilket förklarar varför när man är riktigt dålig så hjälper det inte att sätta sig ner, man bara måste ligga (då kan hjärtat pumpa 30% lättare) och organen får då tillräckligt mycket blod för att fungera. Det var nåt med mitokondrierna och blodflödet.

Det står att vissa organ (lungorna, njurarna och i viss mån hjärtat och hjärnan) har typ garantier, så att de får lida sist. Det första som drabbas är huden. Låter inte så allvarligt. I början när jag var sjuk hade jag låggradig feber jämt. Det första symptomet på denna sortens heart failure är att man inte kan stå ut med temperaturväxlingar. Men låga temperaturer märker man inte av, för då klär man bara på sig. Men vid värme kan man inte göra något, och jag hade dessutom feber jämt. Det kroppen gör då är att typ stänga av värmesystemet, vilket orsakar Compensatory hypothyroidism. Vilket jag fick. Då växlar sköldkörteln ner och man börjar istället frysa. Så hade jag det i många år. Men nu på sistone har jag varit omväxlande varm och kall. Iskall när jag är stilla och svettas av att skära sallad. Lite jobbigt när man behöver byta underkläder tre gånger medan man fönar håret för att ansträngingen att duscha har fått en att börja svettas. Termostaten är helt fläpp!

Sen kommer musklerna. Det stämmer precis med ordningen på mina sjukdomsproblem. Muskelont alltså.

Sen kommer levern och man börjar få matallergier. [Check]

Sen går det till hjärnan och man får kognitiva problem. Sist hjärtat.

Precis i den ordningen har det gått "utför" för mig, och det är så fascinerande att läsa en artikel som förklarar rent medicinskt varför!

Hela artikeln här.

1 kommentar:

Rebecka sa...

Lycka till hos läkaren!