Skillnader på mäns och kvinnors hjärtan

Läste med intresse en artikel i DN i söndags (den finns nu på nätet) om hjärtsvikt, med tanke på mitt stundande besök hos kardiolog. Slogs av en sak:

Varför är det självklart att man borde forska i t ex hjärtsjukdom med män och kvinnor som två grupper, eftersom deras fysik orsakar olika problem, men däremot snudd på förbjudet att vilja påstå att det kanske inte är de enda skillnaderna mellan män och kvinnor? Att säga att män och kvinnor är olika i tankesätt, kynne osv, är idag ofta förknippat med beskyllningar om bakåtsträvande, och man sägs motverka jämlikhet och rättvisa.

Bah!

Mikael och jag hade olika åsikter om en sak härom veckan, och när vi förstod den andres ståndpunkt började jag skaka igenkännande på huvudet. Det var ett sånt klassiskt fall av manligt-kvinnligt, att jag var tvungen att berätta om det för mamma, i rent vetenskapligt syfte. Ni kan få höra en så avskalad och opersonlig version jag kan ge, för att inte "hänga ut vårt tvätt":

Jag fick reda på att Mikael hade undanhållit en sak för mig, som han tyckte var onödig att jag fick reda på, för att det skulle vara en källa till oro för mig. Själv började jag genast fantisera om hur "hela verkligheten" var, när jag bara hade fått små bitar av den men visste att det fanns mer. "Verkligheten" var då bra mycket värre i mitt huvud, när jag försökte fylla i the missing pieces! Och jag blev orolig för att min älskade kunde ljuga för mig och allt möjligt småhysteriskt.

Det här historien kan nog kännas igen av de flesta -- att män försöker skydda kvinnor genom att inte berätta otrevligheter, medan kvinnorna då ränner iväg med fantasin och tänker ut ännu värre "sanningar" och oroar sig ännu mer. För nåt som inte är hälften så stort. En klassiker.

det är klart att vi är olika! Och vive la différence!!!

Inga kommentarer: