Veckans mest absurda varning

"Det har rapporterats i veckan att barn med reumatism har blivit förbättrade med paleokost. Nu ska en större studie utvärdera kostbehandlingen." Just detta säger Annika Dahlqvist, men jag har läst nyheten flera gånger i veckan. Hennes slutledning är på kornet:

"Överläkare Lillemor Berntsson avråder dock från att experimentera själva. Men vad kan vara farligt med att avstå från socker?"

Varför är det kontroversiellt och VARNING på att äta mindre socker och färre kolhydrater, som inte innehåller några näringsämnen som man inte kan få på annat sätt, medan vegankost propageras för rent religiöst, både för att rädda planeten och djuren, samtidigt som det är känt för att leda till järnbrist och b12-brist? Och samtidigt som lågkolhydratkost dessutom botar flera sjukdomar? Om nån mår bra av raw food, vegansk kost och fruktsocker, varsågod! Alla får välja själva. Det är inte rätt kost för mig och ännu mindre för min man, men jag vet folk som blir hjälpta av det. Det fina i kråksången är ju faktiskt att alla gör som de själva känner är bäst för dem och dem de bryr sig om.

Men "akta er för att experimentera med att sluta äta socker?" Det borde ju vara olagligt att uttala sig så dumt.

5 kommentarer:

modren sa...

I rättvisans namn ska sägas att paleo inte bara är att avstå från socker. Det är okontroversiellt. Det är också att avstå från t ex alla sädesslag. Genast mer kontroversiellt.
modren

modren sa...

Och jag tror bestämt att inte heller mjölkprodukter ingår i paleo. Högst kontroversiellt, inte minst för växande barn.
Och tänk att leva utan grekisk 10%-ig yoghurt! Det skulle jag aldrig experimentera bort.
modren

Anja Olergård sa...

Okej, där har du en poäng. Men jag tycker inte paleo är mer kontroversiellt än vegan, det är kanske där skon klämmer för mig.

modren sa...

Nej, paleo är nog bättre än vegan tror jag.
Jag tror inte på mycket smala dieter. Tror man är skapt att vara allätare. Om man inte är allergisk mot somligt.
Men idag föll vi för socker i butiken, och fy vad jag har mått illa hela kvällen!
SOCKER ÄR ETT FÖRDÄRV!
modren, hopplös återfallsförbrytare

Anja Olergård sa...

Jag tror också friska människor är skapta allätare. Förutom att ingen är skapt för att äta socker, det måste bara vara nåt naturens skämt att vi dras så till det.

Men sjuka människor däremot kan behöva äta väldigt annorlunda kost mot vad friska tål. Och morbidly obese kan behöva äta annan kost än friska gör också.