Gammal!

Det ringde på dörren när jag var ensam hemma härom kvällen och eftersom jag redan stod upp gick jag och öppnade. Det bor två unga par i huset och jag känner inte igen några av dem. Så det var vad jag trodde tjejen ovanpå oss som sa att hon trodde att hon hade tappat en tänd cigarett på vår balkong, och de är ju av trä. Så hon ville bara att jag skulle kolla så den inte låg och brann. Snällt, tänkte jag och gick för att kolla. Men två steg in i hallen tänkte jag, behöver hon stå här med öppen dörr medan jag kollar? Så jag frågade henne, eller egentligen sa att jag stänger och går och kollar och så är allt bra. Det låg mycket riktigt en glödande cigarett på balkongen och jag dödade både den och glöden som lossnade genom att gå ut en gång extra till och med för att kolla. Fy vad cigaretter luktar illa!

Berättade det för Mikael när han kom hem och han reagerade som en normal person gör. Att om jag inte känner igen grannarna kan det ha varit vemsomhelst, och de kanske hade "tappat" en cigarett för att ha anledning att kunna stjäla. Typ nycklar som hänger framme eller sånt. Det hade jag inte haft en tanke på. Och kände mig som en pensionär som tänker lite för långsamt.

Men så gör de ju nuförtiden. Och de gamla som inte är vana vid tricksen och inte tänker så snabbt går på det. Min duschperson säger att det är stört omöjligt att få hennes gamla Alzheimerpatienter att låta bli att öppna dörren. Halloween, ja självklart ska ni få nåt, och så lämnar de dörren på vid gavel för att gå in och leta och minns inte vad de letar efter och har ingen aning om vilka risker de utsätter sig för. Fruktansvärt!

Hon sa också igår att folk stjäl hundar. (Hon är gammal uppfödare har jag för mig, är i alla fall mycket engagerad i hundklubb och sånt.) De stjäl dem för att kamphundarna ska ha nåt att träna sig på, även katter. WLigorna stjäl också får som används för samma sak. Och om de hör en större hund skälla aggressivt hemma hos nån kan de slå sänder rutor för att komma åt hunden, för att den blir extra bra för kamphundarna att träna sig på. En stor, arg hund. Jag började nästan gråta när hon berättade det. Och drog en lättnadens suck att ingen hade stulit Vanna när vi passade henne! Ska man inte kunna ta med sig hunden på promenad när man ska hämta mediciner eller köpa mjölk, utan att de snor hundar från utanför affärerna? För att använda som levande måltavlor dessutom?! Fruktansvärt!

4 kommentarer:

modren sa...

Gammal och oskuldsfull och troskyldig = pantad för lurendrejeri. Vilken avskyvärd värld vi lever i, på många sätt. Även om livet också kan vara helt underbart.
modren, trött

Monnah sa...

Det där med hundarna hade jag inte hört. Jag vet att det stjäls får åt höger och vänster, men det trodde jag var för matens skull... Så trist!

Nilla sa...

Det är hemskt att man ska behöva vara så misstänksam mot folk man inte känner. Vad gäller hundar skulle jag aldrig våga lämna dem utanför en butik, jag vågar knappt lämna de i trädgården eftersom det finns ligor som åker omkring och stjäl hundar.

Anja Olergård sa...

Ja, min hemtjänst använde ordet ligor och jag blev helt mållös. Och började dessutom nästan gråta. Ibland verkar dödsstraff inte så hemskt. Att stjäla folks ordlösa familjemedlemmar till kamphundsmat är en helt ny nivå av psykopati. Här blir ingen hund nånsin lämnad mer! Och tur att inget hände när vi passade Vanna. Hur berättar man en sån grej. Nä det är för hemskt att tänka på.